Ange ditt sökord

Annons:

Getingstick. Bistick. Myggbett

Annons:

Symtom

Geting/bistick

Brännande smärta. Ofta klåda.

Status

Geting/bistick

Svullnad 1–2 cm runt stickstället. Runt denna en omgivande rodnad.

Utredning

Geting/bistick

Det blir sällan svårare reaktion vid nästa getingstick. Någon utredning av patienter med enbart hudsymtom behöver inte göras, men de ska utrustas med recept på antihistamin och kortisonsalva.
Patienter som reagerat med andnings- eller cirkulationspåverkan ska utredas vidare på allergimottagning. I avvaktan på denna utredning utrustas de med recept på antihistamintabletter, kortisonsalva och adrenalinspruta i avvaktan på bedömning på allergimottagningen. Patienten informeras om att inte använda adrenalininjektionen innan symtom uppstår.

Behandling

Geting/bistick

Avlägsna gadden. Vid hudreaktion som är större än 10 cm: Antihistamin i tablettform. Överväg betametason under något dygn vid mycket svår lokalreaktion.
Alla med allmänpåverkan, tidigare kraftig reaktion och de som fått stick i munhåla eller öga ska söka sjukhusets akutmottagning.

Myggbett

Vid myggbett ges antihistamin i tablettform. Fungerar även bra som förebyggande behandling. Man kan också stryka på hydrokortisonsalva, receptfri.

Egenvård

Fungerande lokalbehandling är om man stryker på huden med ASA, dvs acetylsalilcylsyra. Huden fuktas och gnids in med en tablett acetylsalicylsyra på stickstället. Man kan också lösa 1 tablett i cirka 30 ml vatten och det bitna området baddas med bomullstuss. Eventuellt fungerar andra NSAID-substanser  på liknande sätt (NSAID = Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, vilket på svenska kan översättas till icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, en grupp milt smärtstillande läkemedel, som också är inflammationsdämpande och febernedsättande).
Apotekets receptfria After Bite kan användas för lindring av klåda och smärta.

Annons:

Det här faktabladet handlar om:

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: