Ange ditt sökord

Zink och förkylning

Zink och förkylning

Zink finns i våra muskler, i vår benstruktur, i huden, lever och andra viktiga organ. Nu visar studier att zink även skulle kunna lindra förkylning.

Annons:

I snart 30 år har forskare studerat zink och dess inverkan på vår kropp. Och redan från första början var man intresserad av att ta reda på om zink skulle kunna hjälpa oss vid förkylningar. Nu visar en ny stor sammanställning av forskningsresultat att zink tycks ha en effekt som är gynnsam vid förkylningar, både i behandlande och förebyggande syfte.

Zink – i var mans kropp

Zink är ett spårämne vilket betyder ett ämne som kroppen regelbundet måste få för hälsans skull och som är livsnödvändigt. Andra typer av spårämnen är exempelvis järn (som tillsammans med zink är det spårämne som förekommer mest i kroppen), flour och selen.

Dessa ämnen finns alltså redan i kroppen, zink finns i muskler, benstruktur, hud, lever och andra organ. Vanligtvis får vi människor i oss zink via kött, skaldjur, korn- och mjölkprodukter där det mest vanliga är nötkött eller fågel.

Zink i tablettform

Ända sedan 80-talet har man forskat på effekten från zinktabletter vid förkylningar. Redan tidigt såg man att tabletterna ledde till att de som tog zinktabletter blev av med sina förkylningsbesvär snabbare. Genom åren har man gjort flera, skilda, studier där man har sett den här effekten och man har försökt lokalisera olika förklaringar till att den har uppstått.

Tidigare i år sammanställde man resultatet från så många som 15 olika studier (Cochrane) med över 1 360 deltagare och slutsatsen av sammanställningen visade att om man tar zinktillskott en dag efter att man har blivit förkyld så förkortas tiden som man har besvären. Man kollade på hur mycket deltagarna upplevde sina symtom efter sju dagar och såg att antal personer med symtom var mindre i en grupp som hade blivit behandlad med zink jämfört med en grupp som blivit behandlad med placebo.

Stärka immunförsvaret

En teori till varför zinktillskott förkortade sjukdomsperioden vid förkylning är att zink gynnar immunförsvaret. Mer än 300 enzymer i kroppen har behov av zink för att fungera optimalt. Det är även känt att zinkbrist kan medföra aptitlöshet, depressiva symtom, torr hud och även påverka menstruationen.

En annan slutsats man drog från den aktuella sammanställningen var möjligheten att förebygga med hjälp av zinktillskott. Man såg att barn som i minst fem månader hade tagit zinktabletter i förebyggande syfte blev mindre förkylda och hade mindre frånvaro i skolan samt att antibiotikaanvändandet bland dessa barn minskade.

Zink och framtiden

Sammanställningen ger en hint om de möjligheter som skulle kunna finnas i att förebygga och behandla med zink. Det återstår fortfarande forskning för att kunna ge generella riktlinjer och man ska, precis som alltid, vara medveten om att det kan uppstå biverkningar även av zink. Kända biverkningar är illamående och halsbränna. Du bör även prata med en läkare om du redan tar medicin och vill komplettera med zink i någon form. För stora mängder zink är inte heller bra – men i rätt mängd skulle det kunna lindra dina förkylningssymtom.

Ett område där zink skulle kunna visa sig extra smart är för astmatiker. Om man skulle kunna förebygga och/eller undvika att astmatiker drabbas av förkylningar ofta skulle det vara positivt då astmatiker vid förkylning kan få värre astmasymtom.

Man bör inte få i sig för mycket zink under en längre tid – om man däremot följer ordinationen på sitt zinktillskott kan det alltså, visar den senaste forskningen, vara bra i ett förebyggande och behandlande syfte.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: