Ange ditt sökord

På Yasuragi är det är lätt att drömma sig bort i sin egen värld. Foto: Shutterstock

På Yasuragi är det är lätt att drömma sig bort i sin egen värld. Foto: Shutterstock

Yasuragi – oas för välbefinnande

Idag behöver de flesta av oss ta sig tid för nedvarvning och återhämtning, för att må bra och för att inte bli sjuka. Man kan ta ett skumbad i badkaret, läsa en god bok eller unna sig att åka på spa – kanske en kort tur till Japan.

Annons:

Det är en riktigt murrig lördag med regnet hängandes i luften. Att då få ta klivet in i en helt annan värld känns både befriande och spännande. Det är lugnt och med en enkel och nästan lite naken inredning tas man emot till tonerna av lugn instrumentell musik. När man kommer in på hotellrummet kan man drömma sig bort och nästan tro att man är i Japan på riktigt – låga sängar, stor rislampa som ger ett svagt gult sken över rummet och tavla med japanska tecken.

Japansk bomullsrock, “Yukatan”

Under hela sin vistelse här har alla på sig sin japanska bomullsrock, Yukatan, vilket i början kan kännas lite konstigt, men man vänjer sig snabbt. Det ger även en frihetskänsla, att inte behöva tänka på att sätta på sig ”rätt kläder” och att ha ett löst sittande klädesplagg. Man får en känsla av att vi alla i grund och botten är lika, oavsett hur vi ser ut – stora som små, långa som korta.

Överallt är det en harmonisk atmosfär med japansk instrumentell bakgrundsmusik, vilket inspirerar oss att gå lugnare och äta långsammare – när alla andra tar det lugnare är även det något som smittar av sig.
Jag vill förstås prova att bada efter japansk tradition. Det är alldeles tyst och rummet har ett mycket svagt ljus. Att bara sitta på pallen och vänta på att träbyttan fylls med ljummet vatten är meditation i sig, för en annan som är van vid att göra allting så snabbt och ”effektivt” som möjligt. Det känns skönt att känna vattnet forsa ner över kroppen.

Varma källor nära naturen

Efter att ha simmat i bassängen går jag huttrande ut i kylan, för vid det här tillfället är det riktigt kallt ute. Men snart sitter jag i de varma källorna, myser och ser ut över trädtopparna.

Det ryker från det varma vattnet som möter kylan och det ser nästan lite ”trollskt” ut, så det är lätt att drömma sig bort i sin egen värld.

Maten tillagad direkt framför mig

Att japansk mat är god visste jag redan, men att få se på när kocken lagar maten framför mig var riktigt spännande. Det är en konst att hantera kniven som han gjorde. Han berättade att norsk lax är den man föredrar att använda sig av till sushi i Japan och gav oss tips kring hur man bäst tillagar rätterna vi beställt.

Det börjar vattnas i munnen nästan innan kocken lagt upp maten på tallriken. Misosoppa till att börja med och grönsaker inrullad i entrecote rykande het från grillen till förrätt. Gös med rårivna, wokade grönsaker och ris till huvudrätt och en livsfarligt god chokladmousse till dessert. Alla sinnen öppnas när allting både ser, doftar och smakar underbart.

Facklig kursgård

Yasuragi ligger tre mil utanför Stockholm och var ursprungligen en facklig kursgård, ritad av en japansk arkitekt. Detta fick grundaren av dagens Yasuragi, Lena Tryggstad, att spinna vidare på det japanska temat och 1997 öppnade Yasuragi Hasseludden – spa med japanskt bad och fokus på en avslappnande och avstressande miljö.

Idag är hela ytan på 20.000 kvadratmeter ombyggd efter japanskt tema.

– Personal från varje avdelning av företaget gör studiebesök i Japan, för att få inspiration och idéer, säger Lars Sandberg, VD för Yasuragi. Vi har även två duktiga arkitekter som hjälper oss. Tack vare vår japanska trädgård har vi fått ihop utemiljön med innemiljön. Dessutom har vi ett nytt karaokerum, för de som önskar sjunga.

Ett litet värdshus, “Ryokan Hanare”

Man har även byggt en lyxsvit, Ryokan Hanare (litet världshus), 100 kvadratmeter med egen jacuzzi, bassäng och värdinna. Man kan beställa upp mat och behandlingar på rummet. Ett dygn kostar 12.000 kronor för två personer.

– Det är tänkt som bröllopssvit, för företag som vill ha en annorlunda konferens och för kända personer som vill unna sig lugnet hos oss, utan att vara offentliga.

Yasuragi har 75.000 besökare per år, det vill säga runt 200 per dag och ungefär hälften är privatgäster. Under åtta sommarveckor har man aktiviteter för barn – Yasuragi kids, vilket har blivit mycket populärt enligt Lars.

– De flesta besöker oss för att stressa av, få tid för varandra och hinna ikapp tiden. Vårt mål är att leverera det bästa av lugn, harmoni och bra service. I Japan är det viktigt att man behandlar kunden som kung.

Inspiration från Japan

Allt är inspirerat av Japan, från den japanska badritualen, japansk inredning, aktiviteter (exempelvis Chi Gong), behandlingar och den utsökta japanska maten.

– Sedan har vi ju de mysiga varma källorna och en 25 meter lång bassäng, vilket är ovanligt, säger Lars. Målet är att när man åker härifrån ska man må bättre. Att man har gjort en resa, om än en kortare tur, till Japan.

Vi hoppas att få möjlighet att bygga ytterligare ett Yasuragi, nära Öresundsbron, så både svenskar och danskar enkelt kan ta en tripp till vårt Japan, avslutar Lars Sandberg.

Vi säger hej då på japanskt vis, med en lätt bugning och det är dags att återvända till min svenska vardag. Som en japan hade sagt “sayonara – hej då, eller kanske hellre “mata ne” – vi ses, för visst vill man tillbaka till denna avkopplande tillflyktsplats.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: