Ange ditt sökord

Det är inte helt ovanligt att hundar lider av kronisk tarminflammation vilket i sin tur kan leda till vitamin B-12 brist. Foto: Shutterstock

Det är inte helt ovanligt att hundar lider av kronisk tarminflammation vilket i sin tur kan leda till vitamin B-12 brist. Foto: Shutterstock

Vitamin B12-brist hos hundar – tablettbehandling kan hjälpa

Hundar med kronisk tarminflammation riskerar att utveckla brist på vitamin B12 men svensk forskning kan bidra till att underlätta behandlingen vid just brist på vitamin B12.

Annons:

Linda Toresson är specialist i internmedicin och  deltidsdoktorand i gastroenterologi vid universitet i Helsingfors. Linda Toresson har i sin forskning som presenterades under American Congress of Veterinary Internal Medicine i Nasville, USA i augusti förra året, tittat närmare på behandling av hundar med tarminflammation och B12-brist.

Sämre prognos

Det är inte helt ovanligt att hundar lider av kronisk tarminflammation vilket i sin tur kan leda till vitamin B-12 brist. Det är också känt sedan tidigare att hundar med B12-brist och tarminflammation har sämre prognos och löper större risk för avlivning jämfört med hundar som har tarminflammation utan B-12 brist.

Men med rätt behandling kan även hundar med tarminflammation och B12-brist få en god livskvalitet.

Ny enklare behandling

Den rekommenderade behandlingen för hundar med vitamin B12-brist är idag injektioner i kombination med behandling av den underliggande tarmsjukdomen. Injektionerna måste ges av av veterinär eller djursjukskötare. Linda Toresson baserar sin forskning på tablettbehandling istället för injektioner då det hos människor har visat sig att intag av B12 i tablettform fungerar precis lika bra som injektioner.

Tablettbehandling kan jämfört med injektioner bli en både billigare och enklare behandlingsmetod.

Fick pris för forskningen

Forskningsresultaten var så intressanta att Comparative Gastroenterology Society belönade Linda Toresson med pris för bästa vetenskapliga resultatet inom gastroenterologi. I ett uttalande konstaterar Linda Toresson att tablettbehandling verkar fungera väldigt bra och resultatet av forskningen kan bidra till att i framtiden underlätta behandlingen av hundar med tarminflammation med vitamin B12-brist.

Linda Toresson arbetar nu vidare med sin planerade doktorsavhandling med en jämförande studie för att ytterligare stärka bevisen för att behandling med tabletter är effektivt. Denna studies målsättning är att jämföra tillskott av vitamin B12 i tablett- respektive injektionsform till hundar med kroniska tarminflammationer och B12-brist.

Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: