Ange ditt sökord

Vitamin A, B, C och D

Vitamin A, B, C och D

Med fysisk aktivitet och rätt mat minskar risken för hjärt- kärlsjukdom och benskörhet. Expertis från alla de nordiska länderna har just enats kring nya nordiska rekommendationer för mat och motion, baserad på ny vetenskap.

Annons:

– Sverige brukar följa de nordiska rekommendationerna men beslut fattas i början av nästa år, berättar Eva-May Ohlander, nutritionist på Livsmedelsverket. De reviderade nordiska näringsrekommendationerna bygger nya vetenskapliga resultat fram ett stort antal studier.

Vitamin A sänks

Kroppen tillverkar vitamin A genom att omvandla retinol från animalisk föda och karotenoider från vegetabilier. Karotenoiderna är starkt orangeröda och ger till exempel morot och aprikos sin färg. Även broccoli och spenat innehåller mycket karoten men här maskeras färgen av det gröna klorofyllet.

Nya studier visar att kroppen är mycket bättre på att utnyttja karotenoiderna för tillverkning av vitamin A än vad man tidigare trott. Därför har Norden enats om att 900 mikrogram A vitamin för män och 700 mikrogram A vitamin för kvinnor varje dag är fullt tillräckligt.

Vitamin B – motverka fosterskador

B-vitaminet folat eller folsyra har en stor betydelse för cellernas ämnesomsättning. Folat är också mycket viktigt för våra röda blodkroppar. Får kroppen för lite folat riskerar vi bland annat att drabbas av blodbrist. Att tillgodogöra sig folsyra är särskilt viktigt någon månad före och tre månader in i graviditeten.

– Folsyra har en skyddande effekt mot ryggmärgsbråck, vilket är orsaken till att Norden enats om en högre rekommendation för kvinnor i barnafödande åldrar, berättar Eva-May Ohlander. För gravida rekommenderas 500 mikrogram per dag.

Vitamin C för blodkärlen

I det nordiska samarbetet väljer man att höja rekommendationen för vitamin C till 75 mg per dag. Det motsvarar knappt 2 dl apelsinjuice eller en knytnävsstor portion broccoli eller två stycken kiwi.

– Nya studier tyder på att C-vitaminets antioxidativa effekt är större än man tidigare känt till och att C-vitamin bland annat hjälper till att reducera risken för hjärt- kärlsjukdom, berättar Eva-May Ohlander.

Vitamin D för skelettet

De nordiska representanterna väljer också att höja rekommendationen för vitamin D.

– Orsaken är främst för att minska risken för benskörhet, berättar Eva-May Ohlander. Vitamin D har en viktig roll i kroppens arbete att bygga upp och bibehålla skelettets täthet och styrka. Eftersom vi blir allt äldre, rör oss mindre och ofta har stilla sittande arbeten har benskörhet rönt stor uppmärksamhet de senaste åren. En förutsättning för att bibehålla sitt skelett i gott skick är att vara fysiskt aktivt och vistas ute regelbundet. Fysisk aktivitet förbättrar inte bara muskelstyrka utan också balans.

Det är också viktigt att vistas ute eftersom kroppen producerar en del av sitt D-vitamin med hjälp av solen under sommarmånaderna. Men för att kroppen ska få tillräckligt med vitamin D måste kosten innehålla vitamin D.

Fet fisk som lax, tonfisk och makrill innehåller 15 gånger mer D-vitamin än en portion fil. Smörgåspastej med lax eller böckling är för många ett naturligt sätt att få lite extra D-vitamin. Även ägg, kyckling och torskfisk innehåller vitamin D i mindre mängd.

Motion för hälsa

Fysisk aktivitet varje dag har större betydelse stor för hälsan än man tidigare trott konstaterar Livsmedelsverket och dess nordiska motsvarigheter och rekomenderar nu 60 min istället för 30 minuter. Att promenera, gå till affären eller att cykla till jobbet är utmärkta sätt att motionera på. Förutom att göra oss piggare hjälper motionen till att hålla vikten och rustar oss mot stress och infektioner.

Små förändringar gör mycket

Rent praktiskt innebär de nordiska näringsrekommendationerna att vi mår bättre av och minskar risken för olika sjukdomar om vi lägger lite mer grönsaker på tallriken och äter ett par frukter extra varje dag. Grönsaker som broccoli, blomkål och paprika är särskilt nyttigt grönt.

Rapsolja och olivolja är inte bara bra ersättare till grädde och smör utan innehåller fetter som faktiskt sänker halten av ogynnsamma blodfetter. Socker i överflöd är i sig en källa till fett, när kroppen fått det socker den behöver för stunden lagras resten i form av fett. Då spelar det ingen roll om yoghurten har låg fetthalt. Att söta fil och naturell yoghurt med färsk eller torkad frukt är därför ett mycket bättre alternativ.

När rekommendationerna följs finns goda förutsättningar för att minska risken för sjukdomar som fetma, diabetes, benskörhet. Risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar även, skriver nutritionist Wulf Becker i en kommentar angående de nordiska näringsrekommendationerna.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Lyxig potatissallad med tryffel
3 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Lyxig potatissallad med tryffel

Vad sägs om en enkel men lyxig potatissallad med bönor ...

Halloumiwrap med ajvar
28 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Halloumiwrap med ajvar

Somrig måltid i form av en wrap. Ajvar relish är en rör...

Risotto med pumpa, chèvre och tranbär
19 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Risotto med pumpa, chèvre och tranbär

Supersmarrig risotto med sötsalt smak....

Annons:
Ljummen rotfruktssallad med chèvre
14 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Ljummen rotfruktssallad med chèvre

När det är sommar vill man gärna äta något lätt och frä...

Ugnspannkaka med grönkål
6 maj, 2020 Mat & Vitaminer

Ugnspannkaka med grönkål

Ugnspannkaka är en god och enkel vardagsrätt, här i ny ...

Sanna Brådings veganska receptfavoriter
15 april, 2020 Mat & Vitaminer

Sanna Brådings veganska receptfavoriter

I sin nya kokbok delar Sanna Bråding med sig av sina ve...

Annons:
Tofu- och grönsaksplättar med sweet chilisås
3 april, 2020 Mat & Vitaminer

Tofu- och grönsaksplättar med sweet chilisås

Tofu är ett vegetariskt alternativ som fungerar bra för...

Hawaii poke bowl
27 mars, 2020 Mat & Vitaminer

Hawaii poke bowl

En fräsch rätt som alla i familjen kan hjälpa till att ...

Pasta med tre sorters pesto
19 mars, 2020 Mat & Vitaminer

Pasta med tre sorters pesto

Pesto är enkla pastasåser att ha på lager. Bara att ...

Vegetarisk Shish kebab med quinoasallad
13 mars, 2020 Mat & Vitaminer

Vegetarisk Shish kebab med quinoasallad

Dessa vegetariska spett är den perfekta bjudrätten som ...

Annons:
Quornfärssås med zucchinipasta
28 februari, 2020 Mat & Vitaminer

Quornfärssås med zucchinipasta

Vill du få barnen att äta mer vegetariskt är det här en...

Semla för känsliga magar
24 februari, 2020 Mat & Vitaminer

Semla för känsliga magar

Semla, hetvägg, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Kä...

Pasta carbonara
5 februari, 2020 Mat & Vitaminer

Pasta carbonara

Klassisk pastarätt som går att göra lite som man vill. ...

Annons:
Lövbiffsrullader med mozzarella och tomat
31 januari, 2020 Mat & Vitaminer

Lövbiffsrullader med mozzarella och tomat

Underbart god rätt med italienska smaker. Receptet pres...

Krämig rotsellerisoppa
24 januari, 2020 Mat & Vitaminer

Krämig rotsellerisoppa

När det är kyligt utomhus är det extra gott att laga ti...

Kyckling i ugn
17 januari, 2020 Mat & Vitaminer

Kyckling i ugn

Vardagsrätt som sköter sig själv i ugnen och med milda ...

Grönkålssoppa
18 december, 2019 Mat & Vitaminer

Grönkålssoppa

Har du grönkål kvar från julen? Passa då på att göra de...

Annons:

Har du tagit bort leverfläckar eller födelsemärken någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq