Ange ditt sökord

Visselteknik kan göra barn blöjfria tidigare

Visselteknik kan göra barn blöjfria tidigare

Vietnamesisk visselteknik har visat sig effektiv och kan göra barn blöjfria redan innan de kan gå. Något som kan vara positivt för barns förmåga att hålla tätt och undvika exempelvis urinvägsinfektioner.

Annons:

Forskare har följ 47 barn och mammor i Vietnam där föräldrarna använt en visselteknik för att påminna barnen om att de behöver kissa.

Barn pottränas senare

Att ett barn kan kontrollera sin blåsa innebär inte bara mer effektiv blåstömning utan minskar även risken för till exempel urinvägsinfektioner.

Trots det så visar internationell forskning att barn i västvärlden pottränas allt senare i livet och klarar sina egna toalettbehov först vid tre-fyra års ålder. Så är dock inte fallet i Vietnam där en viss teknik visar sig så pass effektiv att barnen redan vid två års ålder klarar sig på egen hand.

Visselteknik

Tekniken som mödrar i Vietnam använder bygger på förmågan att läsa av sina barn och använda ett visselljud som gör att barnen påminns om att tömma sig. Något som forskarna vid Sahlgrenska akademin, som står bakom studien, upplever som ett sätt att förstärka kommunikationen kring barnens behov. 

Det visade sig att med visseltekniken gjorde barnen i studien framsteg redan vid tre månaders ålder och att barnen vid nio månader, om de fick en påminnelse genom visslandet, kunde hålla sig torra. Vid två års ålder skötte barnen själva rutinerna utan hjälp från någon vuxen.

Utvecklad kommunikation

Forskarna konstaterade också att barnen i studien tömmer sin blåsa mer effektivt och man anser att det beror på potträningen och inte åldern på barnen. 

I Sverige är det mer vanligt, skriver forskarna i ett uttalande, att vi inväntar att barnen själva vill sluta med blöjor. Forskarna anser att vi istället med utvecklad kommunikation mellan föräldrar och barn skulle kunna starta potträningen betydligt tidigare även här hemma.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: