Ange ditt sökord

Ett barn som lider av vätskebrist blir trött, hängigt och kissar mindre än vanligt.  Foto: Shutterstock

Ett barn som lider av vätskebrist blir trött, hängigt och kissar mindre än vanligt. Foto: Shutterstock

Vinterkräksjuka hos barn

Hela familjen kan drabbas av vinterkräksjuka. För såväl barn som vuxna är det viktigt att inte drabbas av vätskeförlust.

Annons:

Vinterkräksjukan är en mag-tarmsjukdom som orsakas av ett calicivirus är mycket smittsamt. Vinterkräksjuka pågår ofta i ett par till tre dygn. Vinterkräksjuka är mest aktuell mellan november-april och sjukdomen går över av sig själv.

Samma symtom hos barn som för vuxna

Inkubationstiden är 12–48 timmar, det vill säga tiden från smitta till dess att sjukdomen bryter ut. Vinterkräksjukan börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Dessa pågår i ett till tre dygn. Vinterkräksjukan ger samma symptom för vuxna som för barn.

När man har vinterkräksjukan gör kroppen av med mer vätska än vad som tillförs. Då finns risk för uttorkning och man kan bli yr och trött, få huvudvärk och bli torr i munnen som följd. Tecken på uttorkning är mörk, sparsam urin, trötthet och torra slemhinnor. Vätskebalansen är balansen mellan kroppens vätska, natrium och kalium. Därför är det viktigt att tillföra både vätska och salter för snabbare återhämtning. 

Tecken på vätskeförlust hos barn

Även barn kan råka ut för vätskebrist. Barn är väldigt känsliga för vätskeförlust, försök därför att få i ditt barn vätska, ibland kanske genom vätskeersättning. Vätskeersättning som passar både vuxna och barn kan köpas på apotek och i dagligvaruhandeln. Det går även att blanda vätskeersättning med välling. Ett barn som lider av vätskebrist blir trött, hängigt och kissar mindre än vanligt. 

God handhygien för att undvika smitta

Förekommer vinterkräksjuka i familjen är det ytterst viktigt att vara noga med handhygien för att inte sprida smittan inom familjen. Använd desinfektionsmedel och tvätta regelbundet händerna. 

Smittade personer kan smitta viruset vidare i två dygn efter att de har blivit friska. Däremot är det inte nödvändigtvis sant att man bara smittar i två dygn eftersom det inte är bevisat. En bra regel vid vinterkräksjuka är att man ska vara helt frisk i minst 48 timmar innan man går tillbaka till arbete, skola eller andra aktiviteter.

Så förebygger du vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är inte farlig, utan går vanligtvis över på ett par dagar. Man ska dock ta kontakt med vården om barnet är under ett år eller om misstanke finns att barnet har drabbats av vätskebrist. 

Fakta: Så förebyggs vinterkräksjuka

  • Tvätta händerna noga, före måltider och efter toalettbesök.
  • Använd flytande tvål och pappershandduk på skolor, förskolor, arbetsplatser och offentliga miljöer.
  • Använd desinfektionsmedel. 
  • Undvik att äta av bufféer där många rör vid maten.
  • Undvik magsjuka personer.
Annons:

Källor:

Doktorn.com, Folkhälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: