Ange ditt sökord

Över 80 procent säger sig simma varje år, trots det är det många som tvivlar på sin förmåga att simma 200 meter eller hålla sig flytande i tio minuter. Foto: Shutterstock

Över 80 procent säger sig simma varje år, trots det är det många som tvivlar på sin förmåga att simma 200 meter eller hålla sig flytande i tio minuter. Foto: Shutterstock

Vi älskar att bada, men har dåliga simkunskaper

Med sommarens intåg ser vi fram emot svalkande dopp i hav och sjö, men enligt en ny kartläggning skulle våra sim- och vattenvanor behöva förbättras.

Annons:

Det är försäkringsbolaget Trygg Hansa och undersökningsföretaget Novus som står för kartläggningen som innefattar över 4000 svenskars vattenvanor. 

Osäkra på sina simkunskaper

För att ta simborgarmärket ska man kunna simma 200 meter valfritt simsätt, antingen på mage eller rygg, på djupt vatten utan tidtagning. Men 20 procent av de tillfrågade uppger att de inte skulle klara av att simma 200 meter och 10 procent tror inte att de skulle klara av att hålla sig flytande i tio minuter. Främst är det kvinnor som inte tror sig klara testet.

Att så få tvivlar på sin förmåga att hålla sig flytande är särskilt oroväckande med tanke på att det tar i snitt tio minuter för räddningstjänsten att komma fram. Kan man inte simma är det därför jätteviktigt att kunna hålla sig flytande, säger Anna Svärd som är ansvarig för Trygg Hansas samhällsansvar.

Kunskap ger trygghet

I kartläggningen är det över 80 procent som säger sig simma varje år, men trots det finns det alltså mer att önska kring simkunskaperna. Det rör sig om drygt 100 drunkningsfall i Sverige årligen. Men ju mer kunskap man har, desto tryggare kan man känna sig när man vistas i närheten av vatten. 

Bad och lek i vatten är ett naturligt inslag under sommar och semester och man ska självklart inte behöva avstå från det på grund av rädsla.  

Viktigt att träna simning 

Anna Svärds råd till alla som är osäkra på sina simkunskaper är att träna simning och kanske ta simborgarmärket. Det kan man göra i simskola eller i närvaro av en livräddare.

Hon uppmanar också att simträningen inte enbart ska ske i pool, för förutsättningarna är helt annorlunda i en varm pool jämfört med en kall sjö där det kanske finns strömmar.

Så badar du säkert

  • Dyk inte i okänt vatten
  • Simma inte under bryggor eller hoppställningar
  • Simma längst med strandkanten
  • Knuffa aldrig i eller håll fast någon under vatten
  • Ha alltid uppsikt över barnen när ni vistas vid vatten
  • Bada tillsammans med någon och håll uppsikt över varandra
  • Dricka inte alkohol i samband med bad
Annons:

Källor:

SVT, Trygg hansa

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: