Ange ditt sökord

Ett sätt att undvika för mycket vätska i öronen är att använda badmössa. Foto: Shutterstock

Ett sätt att undvika för mycket vätska i öronen är att använda badmössa. Foto: Shutterstock

Vatten i örat kan vara skadligt

Eksem kan leda till att hörselgången täpps till – och en vanlig anledning till hörselgångseksem är vatten i örat.

Annons:

Vattnet i örat kan göra att vaxet kan ha svårt att komma ut ur örat eller till och med störa produktionen av vax. Om vattnet inte kan rinna ut naturligt, ibland beroende på hörselgångens form eller på grund av hörapparater och öronproppar, kan hörselgången bli irriterad och svullen. 

Öka produktionen av vax

Vatten i örat (till exempel innehållandes tvålrester) kan irritera hörselgången och då behöver man göra något åt detta då det kan påverka vaxproduktionen. Vax i öronen är inte farligt, det är en del av ett naturligt skydd för de inre delarna av örat mot smuts och damm. Om vaxet inte försvinner kan det däremot bildas proppar som man måste få bort. 

Eftersom vaxet hjälper till att föra ut bakterier och smuts är det viktigt att det fungerar som det ska då bakterier och svamp annars kan frodas inne i örat och orsaka besvär.

Förhindra att vatten tar sig in

Simmar och duschar du mycket eller om dina barn kanske älskar att bada, tänk då på att vatten i örat kan ge upphov till bekymmer och ett enkelt sätt att undvika alltför mycket vätska i öronen kan vara användning av badmössa.

Badmössan förhindrar till viss del att vattnet tar sig in i örat, något som är extra viktigt för de som simmar eller dyker och som ofta är i kontakt med vatten. 

För dig som använder hörapparat

Om du använder hörapparat, tänk på att rengöra hörselgången ordentligt så undviker du att det bildas bakterier i onödan.

Peta helst inte i örat, detta bidrar dessvärre oftast till ytterligare bildning och spridning av bakterier.

Spray för öronen

Ett sätt att ta hand om vatten i örat är att i stället för bomullspinnar använda en spray som hjälper det vatten som blivit kvar i hörselgången att dunsta.

Det kan hjälpa till att förebygga hörselgångsinflammation och bakterie- och svampinfektioner.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: