Ange ditt sökord

Magbesvär, i olika former, drabbar alla människor någon gång i livet. Foto: Shutterstock

Magbesvär, i olika former, drabbar alla människor någon gång i livet. Foto: Shutterstock

Vanliga magproblem – och vad du kan göra åt dem

Alla besväras någon gång av magproblem, vissa mer än andra. Vad många har gemensamt är att de upplever det som påfrestande inte bara fysiskt utan också psykiskt. Magproblem kan begränsa dig socialt och en del upplever det som lite obekvämt att prata om magproblem med sin omgivning och inte sällan också med sin läkare. Därför är det bra att ha lite kunskap om vanliga magproblem, vad orsaken kan vara och när det är dags att gå till läkaren.

Annons:

Som tumregel kan du tänka på att om du har gått med magproblem en längre tid är det alltid värt att besöka läkare för att reda ut vad orsaken är så du slipper gå med magbesvär.

Förstoppning

Förstoppning innebär att du drabbas av en trög mage som kan orsaka hård avföring som kan vara svår att få ut. Orsakerna till förstoppning varierar från person till person men några av de vanligaste anledningarna är

Upplever du tillfällig förstoppning kan du försöka justera dina levnadsvanor. Ät mer fiberrik kost, få i dig mer vätska, öka andelen motion och ta dig tid att regelbundet gå på toaletten. Du kan även testa att äta katrinplommon eller köpa receptfria läkemedel på apoteket. Har förstoppningen uppstått plötsligt utan att du förstår varför, kvarstått en längre tid eller om det är ett återkommande problem, prata med en läkare som kan undersöka varför just du drabbas. Det gäller även om det finns blod eller slem i avföringen, om du drabbas av plötslig och snabb viktnedgång eller upplever svåra magsmärtor.

Diarré

Diarré innebär att du under fler än tre gånger per dygn drabbas av en lös, vattnig, avföring. Man kan dela in diarré i akut diarré respektive långvarig diarré. Orsakerna skiljer sig därför åt. Akut diarré beror vanligtvis på infektion eller matförgiftning och du drabbas ofta relativt snabbt efter smittotillfället, inom 1-2 timmar. Att bakteriefloran i tarmen plötsligt förändrats kan även det ge akut diarré. Långvarig diarré däremot kan exempelvis bero på:

 • Inflammatorisk tarmsjukdom
 • Stress
 • Överkänslighet mot viss mat och vissa ämnen i mat

Eftersom du vid diarré förlorar mycket vätska är det viktigt att du, om du drabbats, dricker mycket vatten. Försök även äta mat som är skonsam för magen, gärna kokt mat. Vid svårare diarré kan du begränsa ditt matintag till enbart vätska (soppa, te med mera) under första dygnet. På apoteket hittar du även receptfria läkemedel som kan hjälpa vid tillfällig diarré.

Det är viktigt att du söker vård om du har haft diarré i mer än sex dygn, om du har kommit hem från en utlandsvistelse och plötsligt får diarré eller om du i samband med diarré får hög feber, går ner i vikt och/eller har blod eller slem i avföringen.

Gaser i magen

Gaser i magen är något som drabbar många och det ger en känsla av att vara spänd och uppsvälld. Gaser bildas normalt vid matsmältningen och består mest av luft som sväljs i samband med att vi till exempel äter eller dricker.

Ett enkelt sätt att slippa gaser i magen är att reducera mängden gasbildande mat som du får i dig. Vanlig mat som orsakar gaser i magen är lök, kål, bönor och även viss frukt och grönsaker i större mängder. Tänk även på att äta i lugn och ro och tugga maten ordentligt, det bidrar till att du sväljer mindre mängd luft. Regelbunden motion kan även det hjälpa till att minska besvär med gaser i magen. På apoteket kan du också hitta receptfria preparat som kan lindra besvären.

Tumregeln att du ska söka vård om du har haft besvär en längre period gäller även här. Du bör även söka vård om du plötsligt drabbas av gaser i magen (och/eller andra magbesvär) och du inte förstår varför. Om du i kombination med gaser i magen upptäcker blod eller slem i avföringen och/eller drabbas av svåra buksmärtor ska du också uppsöka vården för konsultation.

Halsbränna

Halsbränna, det vill säga sura uppstötningar som ger brännande känsla i bröstet och halsen, kan vara både besvärligt och obehagligt. När övre magmunnen inte sluter tätt läcker sur magsaft upp i matstrupen och i sin tur irriterar slemhinnan. Det gör att vi drabbas av halsbränna. Vanliga orsaker till halsbränna är:

 • Stress
 • Koffein
 • Cigaretter
 • Alkohol
 • Oregelbundna matvanor
 • Stark, fet, rökt och/eller stekt mat
 • Vissa läkemedel
 • Övervikt

Oavsett om du är gravid eller bara har problem med halsbränna och sura uppstötningar ska du inte behöva gå med dina problem. Ibland kan en bieffekt vara dålig andedräkt och/eller att man drar sig för att vara social då man vet att man drabbas av sura uppstötningar och halsbränna i samband med till exempel middagar. Det finns behandling att få och du kan även på egen hand förebygga dina besvär. Du är själv din bäste detektiv och om du vill kan du även föra ”hälsodagbok” där du noterar när du upplever besvären och i vilka sammanhang. Då kan du se ett mönster om det till exempel är i samband med att du äter stark mat, dricker mycket kaffe, är stressad eller har druckit dryck som är besk. Om du röker, dricker alkohol eller är överviktig ska du vara medveten om att rökstopp, minskat alkoholintag och viktminskning inte bara är bra för din allmänhälsa utan även ger dig en bättre möjlighet att minska dina besvär i samband med halsbränna och sura uppstötningar. Du kan behandla tillfällig halsbränna och sura uppstötningar med något av de receptfria läkemedel som finns på marknaden.

Kontakta vården om du har haft problem med halsbränna och sura uppstötningar dagligen i mer än tre veckor. Du bör även ta kontakt med vården om du hostar på natten med astmaliknande andningsbesvär, har svårt att svälja eller kräks och om det gör ont när du sväljer. Om avföringen är svartfärgad (orsaken kan vara blödning i matstrupen), du går ner i vikt och är mycket trött utan att förstå orsaken, sök läkare. Det gäller också om du är äldre och känner bröstsmärta då hjärtbesvär och halsbränna kan likna varandra.
Stressmage är långt ifrån ovanligt i dagens samhälle. Stressmage orsakar värk och/eller smärta i övre delen av magen. Du kan även drabbas av gaser i magen, orolig mage, halsbränna och illamående. Orsaken är inte alltid helt lätt att ta reda på och symtomen är liknande de som kan uppstå vid magsår och IBS. Att en stressig livsstil bidrar till magbesvär är dock ingen hemlighet.

Först och främst kan du börja med att försöka skapa en lugnare livsstil där det ingår viktiga faktorer som god sömn, goda matvanor och regelbundenhet. Att lägga om kostvanor kan ibland också komma till rätta med besvären, gärna i kombination med motion. Eftersom stressmage kan vara andra, mer allvarliga, tillstånd bör du absolut uppsöka vården om du har gått länge med dina besvär, om avföringen är blodig eller svart, om du upplever trötthet och plötslig ofrivillig viktminskning eller mår illa i kombination med magbesvären.

Annons:

Läs även

40 procent av vuxna har funktionell mag-tarmsjukdom
15 juni, 2020 Mage & Tarm

40 procent av vuxna har funktionell mag-tarmsjukdom

En ny studie visar att fyra av tio vuxna i världen har ...

5 vanligaste anledningarna till svenskarnas magproblem
18 maj, 2020 Mage & Tarm

5 vanligaste anledningarna till svenskarnas magproblem

Fyra av fem svenskar har återkommande problem med magen...

Forskare: Läkemedel mot halsbränna kan öka risken för demens
12 maj, 2020 Mage & Tarm

Forskare: Läkemedel mot halsbränna kan öka risken för demens

Läkemedel mot halsbränna, magkatarr och magsår skulle k...

Annons:
Har du IBS? Gör IBS-testet!
20 maj, 2020 Mage & Tarm

Har du IBS? Gör IBS-testet!

Gör IBS-testet idag, svara på några snabba frågor för a...

Ultraljud – säkert sätt att upptäcka leversjukdom
18 maj, 2020 Cancer

Ultraljud – säkert sätt att upptäcka leversjukdom

Ultraljud är en effektivare metod än biopsi när det kom...

Vinterns vanligaste infektionssjukdomar

Vinterns vanligaste infektionssjukdomar

Under vinterhalvåret dras vi med infektionssjukdomar so...

Från topp till tå – tarmarna
25 februari, 2020 Mage & Tarm

Från topp till tå – tarmarna

Tarmarna är de motorvägar på vilken födan färdas för at...

Allt om kolostomi – vad är en kolostomi?
14 februari, 2020 Mage & Tarm

Allt om kolostomi – vad är en kolostomi?

Luktar en stomipåse? Kan jag leva som vanligt med stomi...

Annons:
Från topp till tå – Levern, gallblåsan och bukspottskörteln
14 februari, 2020 Mage & Tarm

Från topp till tå – Levern, gallblåsan och bukspottskörteln

Levern är kroppens största körtel och det näst största ...

Vi går till jobbet trots sjukdom – och det här är vanligaste orsaken
13 februari, 2020 Infektioner & Vacciner

Vi går till jobbet trots sjukdom – och det här är vanligaste orsaken

Om du någon gång har gått till jobbet trots att du är s...

Hälsan påverkas av vår tarmflora
3 februari, 2020 Bättre liv

Hälsan påverkas av vår tarmflora

I befolkningsstudien Malmö Offspring Study forskar man ...

Annons:
Tarmfloran viktig för att öka metabola hälsan
3 februari, 2020 Bättre liv

Tarmfloran viktig för att öka metabola hälsan

Mikrobiotan eller tarmfloran har blivit ett populärt äm...

Tarmflora – allt du behöver veta
3 februari, 2020 Mage & Tarm

Tarmflora – allt du behöver veta

Vad är egentligen tarmfloran, var finns tarmfloran och ...

Majoriteten av IBS-patienter saknar information från vården
15 januari, 2020 Mage & Tarm

Majoriteten av IBS-patienter saknar information från vården

Över 70 procent av dem som har fått diagnosen IBS upple...

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet
19 december, 2019 Bättre liv

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet

När snön faller över hela landet blir det halt för fotg...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten