Ange ditt sökord

En fästing kan vara riktigt liten så det gäller att gå igenom kroppen noggrant efter att man har vistats i exempelvis gräs. Foto: Getty Images

En fästing kan vara riktigt liten så det gäller att gå igenom kroppen noggrant efter att man har vistats i exempelvis gräs. Foto: Getty Images

Skydda dig mot TBE med vaccination!

När våren närmar sig och naturen vaknar till liv är det inte bara pollen som man bör vara uppmärksam på, utan även fästingarna som återigen blir aktiva. Med ökande risk för fästingbett är det hög tid att se över ditt skydd mot fästingburna sjukdomar, särskilt TBE (fästingburen hjärninflammation). Att påbörja din vaccination mot TBE nu ger dig möjlighet att få det skydd du behöver innan sommaren är i full gång.

Annons:

TBE är ingen trivial sjukdom att ignorera. Den kan leda till allvarliga konsekvenser som koncentrationssvårigheter, förlamning, hjärntrötthet och i extrema fall även döden. Det räcker med ett enda fästingbett för att riskera att smittas av detta virus.

Vem rekommenderas vaccination mot TBE?

Regionernas smittskyddsenheter brukar rekommendera vaccination särskilt till de som bor permanent eller tillbringar mycket tid i riskområden, framför allt i mellersta och södra Sverige samt på Gotland. Även personer som vistas i våt- eller skogsområden i Finland, Baltikum eller Centraleuropa, exempelvis ornitologer och orienterare, uppmanas att vaccinera sig.

Här ser du riskområden i Sverige.

Fästingarna blir fler och fler vilket ökar risken för TBE

Det är viktigt att inte låta vanliga missuppfattningar hindra dig från att ta vaccinationen. Till exempel är det inte bara under sommaren som risken för fästingbett är hög. Fästingar kan vara aktiva redan under våren och tidig höst, och deras aktivitet är inte begränsad till södra Sverige – klimatförändringar har gjort att fästingar nu finns i hela landet. Dessutom ger även första dosen av TBE-vaccinet en betydande skyddseffekt, även om fullt skydd uppnås först efter den tredje dosen.

Skydda dig alltid mot fästingbett

Det är också viktigt att förstå att TBE-vaccinet endast skyddar mot TBE-viruset och inte mot andra fästingburna sjukdomar såsom borrelia. Därför är det fortsatt viktigt att vidta försiktighetsåtgärder, som att använda heltäckande kläder när du vistas i områden med mycket fästingar och att noggrant ta bort fästingar så fort du upptäcker dem.

För att minska risken för fästingbett är det även bra att ha kunskap om fästingarnas ekologi och beteende. De är parasiter som överför olika bakterier, virus och mikroorganismer från ett värddjur till ett annat. Om du exempelvis har hund ökar därmed risken att de för över fästingar till dig. Därför är det viktigt att efter utomhusvistelse i naturen undersöka kroppen och gärna din hund.

Sammanfattningsvis är vaccination mot TBE och försiktighetsåtgärder för att undvika fästingbett avgörande för att skydda sig mot fästingburna sjukdomar.

Läs om hur du plockar bort en fästing på rätt sätt.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: