Ange ditt sökord

Faller forskningen väl ut hoppas man att fler sjukhus skaffar vårdhund och att vårdhund blir en accepterad komplementär behandling. Foto: Shutterstock

Faller forskningen väl ut hoppas man att fler sjukhus skaffar vårdhund och att vårdhund blir en accepterad komplementär behandling. Foto: Shutterstock

Vårdhund kan bli en accepterad komplementär behandling

I en ny studie vill man ta reda på om en hund kan få sjuka barn att bli gladare och mindre stressade i sjukhusmiljön.

Annons:

Studien kommer att utföras på barnavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala skriver Sveriges radio.

“Må bra-hormonet” oxytocin

I tidigare studier har man sett att kroppens må bra-hormon oxytocin ökar rejält när vi befinner oss i närheten av djur.

Oxytocin gör att vi känner oss lugna och trygga och det är den effekten man utnyttjar med hjälp av en vårdhund, till exempel på sjukhus eller inom äldreomsorgen.

Hund på rummet

Akademiska sjukhuset tar konceptet med vårdhund ett steg längre i den nya studien genom att låta patienterna på barnavdelningen ha en hund på rummet. Samtidigt passar man på att vetenskapligt beskriva effekterna av hundens närvaro i en stor studie på barn och hund i sjukhusmiljö.

Det kommer man att göra genom att undersöka 50 studiepatienter i vanlig lek och i lek med hund. Under leken mäter man med sofistikerade metoder hur hjärtat varierar sin frekvens, hudens elektriska fortledningsförmåga och hormonen oxytocin och kortisol.

Mäter stressparametrar

Totalt är det femtio barn som under sin sjukhusvistelse ska få möjlighet att leka med eller bara tillbringa tid tillsammans med en hund samtidigt som mäter dessa olika stressparametrar. 

Till Sveriges radio säger Ann Edner, överläkare vid barnsjukhuset och ansvarig för studien at man vill mäta effekter av hundens närvaro. Hon säger att man i omvårdnadsstudier och fallbeskrivningar har visat att man har ett större välbefinnande, känner mindre smärta, kanske behöver mindre läkemedel och blir gladare. Och blir man gladare blir livet lite lättare.

Fler kan skaffa vårdhund

Alla de parametrar man mäter reflekterar alltså på olika vis barnens lugn respektive oro och faller forskningen väl ut hoppas Ann Edner att fler sjukhus skaffar vårdhund.

Man hoppas att det kommer leda fram till att hund blir en accepterad komplementär behandling, precis som clowner, lekterapi och musikterapi.

Annons:

Källor:

Sr.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: