Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tema: Internationella MS-dagen 31 maj – “Livet med MS”

Den 31 maj inträffar Internationella MS-dagen runt om i världen. Syftet med dagen är att sätta den neurologiska sjukdomen multipel skleros i fokus och höja medvetenheten om de villkor som MS-drabbade lever med.

Annons:

Årets tema är “Livet med MS” och runt om i landet kommer det ske olika aktiviteter i anslutning till dagen. Internationella MS-dagen startade 2009.

Autoimmun sjukdom

Multipel skleros (MS) är en autoimmun sjukdom där immunförsvarets vita blodkroppar attackerar och förstör det hölje av myelin som omger nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen. När myelinet förstörs uppstår en inflammation som kan skada nervtrådarna och ge ärrbildning. Det stör överföringen av nervimpulser till kroppens olika delar. Beroende på vilka nervceller som angrips får du olika symptom. I dag finns ingen medicin som botar sjukdomen men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet och kan lindra besvären. I Sverige finns det cirka 18 000 personer som har MS. Sjukdomen bryter ofta ut mellan 15 och 55 års ålder och dubbelt så många kvinnor som män får MS. Vad som orsakar MS är inte känt men ungefär en femtedel  av de som har MS har en nära släkting som också har sjukdomen. Forskarna har identifierat mer än hundra genvarianter som påverkar risken för att få MS. Rökning ökar risken att få MS, liksom körtelfeber och övervikt i tonåren.

MS kostar samhället ca 6 miljarder kronor årligen, varav den största delen beror på nedsatt arbetsförmåga, assistans och hemtjänst i senare skede av sjukdomen. Tidig diagnos är en av de viktigaste faktorerna för att påbörja rätt behandling i tid och för att personer med MS ska kunna fortsätta arbeta och leva ett så bra liv som möjligt.

Läs mer om MS, symtom och behandling 

Testa att gå “i mina skor”

Neuroförbundet uppmärksammar internationella MS-dagen vid Norrmalmstorg och Stureplan/Biblioteksgatan i Stockholm mellan kl 11-18. På plats finns både Neuroförbundet och flera läkemedelsbolag och det finns möjlighet för den som vill att testa VR-glasögon som ger en uppfattning om hur vanliga MS-symtom kan påverka syn och balans, titta på en ny MS-film och prova andra saker som visar hur MS kan kännas. Du kan bland annat prova på skorna från kampanjen “I mina skor”. 3d-skorna simulerar diagnosen för den som inte har MS men som vill få en förståelse för hur det kan kännas att gå med dålig balans och “blytunga ben” mellan varven. Syftet är att fler ska känna till MS och hur det är att leva med sjukdomen. 

I Neuroförbundets regi kommer det även finnas flera informationsaktiviteter på ett par platser i Stockholm för att öka kunskapen om hur det är att ha MS. För den som är intresserad kommer det även finnas möjlighet med “prova på”-medlemskap och att ge sitt bidrag till forskning inom MS.

MS-fonden bjuder in till heldag

På hotell Mimer i Umeå bjuder MS-fonden den 1 juni in till ett heldagsseminarie på temat “Utveckling med utmaning!”. Deltagarna får bland annat ta del av de senaste tankarna kring hur MS-vården bör utvecklas framåt. I programmet återfinns Peter Sundström, överläkare, Institutionen för farmakologi och neurovetenskap som berättar om Umeåmodellen – behandling riktad mot orsakerna till MS. Därefter kommer man att få ta del av Lena Lundmans Fatigueskola – Att hantera MS trötthet. Lena är special arbetsterapeut. Efter lunchen kommer NIM teamet och Neurorehab Sävar och pratar om ämnet från diagnos till rehabilitering – vägen till livskvalitét. Avslutningsvis kommer Marianne Sandström från Neuroförbundet och pratar om Hälsa för alla – även för personer med neurologisk diagnos.

Föreläsningarna följs sedan upp med stationer där du har möjlighet att prova på och få information om balans- och stabilitetsträning, styrketräning och yoga. Oavsett vart i landet du befinner dig kan du kontakta din lokalförening om du vill ha information om World MS Day uppmärksammas där du bor.

Annons:

Källor:

Hjärnfonden, Neuroförbundet, MS-fonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: