Ange ditt sökord

Alla människors tarmflora är olika men liknande drag förekommer hos de som har liknande diet, det talar för att det vi äter påverkar tarmfloran. Foto: Shutterstock

Alla människors tarmflora är olika men liknande drag förekommer hos de som har liknande diet, det talar för att det vi äter påverkar tarmfloran. Foto: Shutterstock

Din tarmflora består av 100 biljoner mikroorganismer där större delen utgörs av 300-1000 olika arter av bakterier. Foto: Shutterstock

Din tarmflora består av 100 biljoner mikroorganismer där större delen utgörs av 300-1000 olika arter av bakterier. Foto: Shutterstock

Om tarmfloran inte längre fungerar som den ska kallas det Dysbios. Dysbios har kopplats till sjukdomar som IBS, allergi, fetma, diabetes, depression, autism med mera. Foto: Shutterstock

Om tarmfloran inte längre fungerar som den ska kallas det Dysbios. Dysbios har kopplats till sjukdomar som IBS, allergi, fetma, diabetes, depression, autism med mera. Foto: Shutterstock

Tarmflora – allt du behöver veta

Vad är egentligen tarmfloran, var finns tarmfloran och varför är tarmfloran så viktig?

Annons:

Med hjälp av Symbiome.io berättar vi intressanta fakta om tarmfloran, ett av kroppens viktigaste organ.

Ett mikrobiom är en samling mikroorganismer som ofta, men inte alltid, lever i symbios med sin värd. Vi människor har olika mikrobiom på olika ställen av kroppen, till exempel på och i huden, i munnen, näsan och framför allt i tarmen.

Vad är tarmfloran?

Tarmfloran (tarmens mikrobiom) är ett samlingsnamn för alla mikrober som lever i vår tarm. Din tarmflora består av 100 biljoner mikroorganismer där större delen utgörs av 300-1000 olika arter av bakterier. Antalet gener som återfinns bland dessa bakterier är 150 gånger fler (3 miljoner) än människans egna gener. Tarmfloran väger normalt mellan 1-2 kilo.

Alla människors tarmflora är olika men man kan se liknande drag hos de som har liknande diet, vilket talar för att det du äter påverkar hur din tarmflora ser ut.

Var finns tarmfloran?

Tarmfloran hittar vi så klart i vår tarm. Artsammansättningen av tarmfloran ser olika ut längs med hela tarmen och beror till stor del på att PH-värdet varierar.

Vad inte många känner till är att ytan inuti tarmen är vår kropps största kontaktyta mot omvärlden.

Varför är tarmfloran så viktig?

Även om varje tarmflora är unik så fyller den samma funktion för oss alla.

Några av tarmflorans funktioner är:

 • Nedbrytning och upptag av näringsämnen
 • Aktivering av immunsystemet
 • Stimulering av tarmrörelserna
 • Produktion av B- och K-vitaminer
 • Utsöndring av hormoner
 • Spjälkning av kostfibrer till kortkedjade fettsyror
 • Vidmakthålla tarmens barriär mot omvärlden
 • Energiutvinning av födoämnen
 • Skydd mot sjukdomar

Eftersom bakterierna i vår mage har en sån fundamental betydelse för vår hälsa klassas det idag som ett organ.

När börjar tarmfloran utvecklas?

Tidigare trodde man att människan föddes med en helt steril tarm. Nu vet vi att den innehåller bakterier redan under fosterstadiet. Med det sagt så sker den största koloniseringen i samband med födseln. Barn som föds vaginalt får initialt sina tarmbakterier från sin mamma medans barn som föds med kejsarsnitt får sin tarm populerad av bakterier från människorna i närheten och den kringliggande miljön.

Man ser en stor skillnad i tarmfloran hos barn som ammar och de som dricker mjölkersättning samt de som ätit antibiotika. Föds barnet med kejsarsnitt och inte ammas tillräckligt påverkas barnets hälsa negativt i form av ökad risk för bl. a. glutenintolerans, astma och typ 1 diabetes.

Hur utvecklas tarmfloran?

Sammansättningen av tarmfloran ändras genom hela livet och beror på olika miljöfaktorer. Det är stor individuell skillnad i tarmfloran på artnivå som till stor del har att göra med vad vi äter och vår omgivande miljö.

Tarmflorans sammansättning kan anpassa sig, permanent eller temporärt, till det vi äter. Till exempel kan japaner bryta ner och tillgodogöra sig ämnen i sjögräs tack vare speciella enzymer som deras tarmflora producerar efter att ha adopterat förmågan från vattenlevande bakterier.

Vad är dysbios?

Om tarmfloran ändras på ett sådant sätt att den inte längre fungerar som den ska kallas det för Dysbios. Dysbios har kopplats till sjukdomar som IBS, allergi, fetma, diabetes, depression, autism med mera. Många forskningsstudier visar på att pre- och probiotika kan påverka tarmfloran positivt.

Prebiotika är levande mikroorganismer som påverkar värdens hälsa positivt. Prebiotika är “mat” till bakterier som i sin tur påverkar vår hälsa positivt. Pre- och probiotika kan man köpa som kosttillskott eller få i sig som mat i form av fiberrika och fermenterade livsmedel.

Kunskapen om tarmfloran ökar

Sakta men säkert ökar vår förståelse för hur tarmfloran påverkar hälsan och hur vi kan påverka den för att må bättre.

Banbrytande upptäckter har redan gjorts men det är mycket som fortfarande är okänt.

Fakta – 10 snabba om tarmfloran

 1. Tarmfloran klassas som ett organ.
 2. Tarmfloran har en avgörande roll för vår hälsa.
 3. Tarmfloran påverkar vårt välbefinnande.
 4. Varje individs tarmflora är unik, nästan som ett fingeravtryck.
 5. En individs tarmflora består av mellan 300-1000 olika arter av bakterier.
 6. Vår tarmflora innehåller 100 biljoner bakterier – 10 ggr mer än cellerna i vår kropp.
 7. Det finns 150 gånger fler gener i tarmfloran än i det mänskliga genomet.
 8. Tarmfloran väger mellan 1-2 kg.
 9. Man kan förändra sin tarmflora.
 10. Det finns ett samband mellan tarmfloran och sjukdomar som IBS, allergi, fetma, diabetes, depression, autism med mera.
Annons:

Källor:

https://symbiome.io - för dig som vill lära dig mer och vara först med att dra nytta av ny forskning.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: