Ange ditt sökord

Genom att ta hand om våra tänder främjar vi vår allmänhälsa, säger Björn Klinge forskare inom tandlossning. Marguax Dietz är en av många kända profiler som stöttar projektet. Foto: Privat

Genom att ta hand om våra tänder främjar vi vår allmänhälsa, säger Björn Klinge forskare inom tandlossning. Marguax Dietz är en av många kända profiler som stöttar projektet. Foto: Privat

Tandvårdsrädslans dag ska få fler till tandläkaren

En femtedel av svenskarna lider av tandläkarskräck och det kan få förödande konsekvenser. Därför instiftas nu ”tandrädslans dag” för att råda bot på detta, där en av Sveriges främsta tandvårdsprofessorer gör gemensam sak med flera kända ambassadörer.

Annons:

Är du rädd för att gå till tandläkaren? Då är du inte ensam.

Initiativet till tandvårdsrädslans dag som infaller den 24:e augusti blir startpunkten för en årligen återkommande dag som syftar till att råda bot på rädsla för att gå till tandläkaren. Syftet är att förbättra tandhälsan generellt i Sverige och därmed folkhälsan i övrigt. Detta bland annat genom att sprida kunskap om hur vanligt problemet med tandläkarskräck är och hur nära förknippad dålig tandhälsa är med vår övriga hälsa.

Omgivningens stöd viktigt

Det som kan lindra tandvårdsrädsla är att omgivningen ställer upp stöttar och till och med följer med till tandläkaren. Ett stort problem relaterat till tandläkarskräck är att folk i allmänhet inte pratar om det öppet, särskilt inte män. Nästan en av fem vuxna i Sverige har tandvårdsrädsla, enligt en studie som nyligen gjordes av Göteborgs universitet. Tandläkarkedjan Aqua Dentals tandhälsorapport visar att 10 procent undvikit att gå till tandläkaren på grund av rädsla.

– Det är viktigt att våga prata om problemet. Då kan man lättare få hjälp av såväl nära och kära som experter på området. Om vi alla lär oss att ta hand om våra tänder och regelbundet besöker tandläkaren kan vi samtidigt främja vår allmänna hälsa och leva längre, friskare och lyckligare, säger Björn Klinge, professor, forskare inom tandlossning, och senior rådgivare till Aqua Dental.
Ett effektivt sätt att bearbeta rädslan är att ta med en vän eller anhörig till tandläkaren. Det kan, som ett första steg, räcka med ett samtal med tandläkaren för att vänja sig vid miljön, eller – för dem som vågar gå vidare – med en undersökning.

spolarädslan.se finns mer information om hur din tandvårdsrädda vän bokar en gratis undersökning hos Aqua Dental. Det ligger öppet för bokning mellan 24:e augusti fram till 30:e oktober (upp till ett visst tak).

Annons:

Källor:

Aqua Dental

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: