Ange ditt sökord

Tandimplantat

Tandimplantat

Ett tandimplantat är en liten skruv av metallen titan som kan placeras i över- eller underkäken för att ersätta en eller flera saknade tänder. Implantatet växer ihop med benet och blir till en tandrot av titan. När implantatet väl är på plats, kan det användas som förankring för olika slags tandersättningar, exempelvis kronor, broar eller proteser. Implantatbehandlingar har framgångsrikt använts sedan mitten av 60- talet. Implantaten håller oftast livet ut beroende på var de sitter och hur väl patienten sköter sin munhygien.

Annons:

Vad är tandimplantat

Tandimplantat är skruvar av metall som opereras fast i käkbenet under tandköttet i över- eller underkäken. De fungerar som konstgjorda tandrötter och på dessa kan sedan tandkronor fästas. Tandimplantat kan göras på enstaka tänder eller större kronor och broar. Tandimplantat är tillverkat av metallen titan som kroppen accepterar som egen vävnad. Tandimplantat kan användas för att ersätta en eller flera saknade tänder.
För att en implantatbehandling ska lyckas krävs att patienten har ett gott allmäntillstånd och en god munhygien. Det är också väsentligt att det finns tillräckligt med käkben för att fästa implantaten. Om benvolymen inte räcker för att installera ett implantat, finns det olika möjligheter att bygga upp käkbenet och förbereda för en lyckad behandling.

Vem kan få tandimplantat

Tandimplantat kan sättas in hos alla så snart käken har vuxit färdigt. Alla som saknar en eller flera tänder på grund av skador, sjukdom eller tandröta kan vara lämpliga för tandimplantat. Den avgörande faktorn är hur mycket ben som finns tillgängligt.

När används tandimplantat
• när tänder förlorats på grund av sjukdom eller i en olycka
• när tänder saknas från födseln

Fördelar med implantat

Du behöver inte oroa dig över några lösa delar. Tandimplantat är stabilt och bekvämt. Vanligtvis håller implantatet hela livet.

Vad kostar en tandimplantatbehandling

Innan en implantatbehandling startar görs en noggrann bedömning och kostnadskalkyl.
Kostnaden för en implantatbehandling varierar och beror på:
• hur många implantat som ska sättas in
• vilken typ av behandling som önskas
• vilket tandtekniskt arbete som krävs

Behandlingsgång

1. Vid första besöket samlas information i form av foton, avtryck och röntgen in. Det behövs lite mer detaljerad röntgen, så kallad skiktröntgen, för att bilda en uppfattning av benets volym. När behandlingen är bestämd så utförs själva operationen.
2. Vilken metod som används beror på flera faktorer, till exempel tandhälsa, hur många tänder det gäller och vilka tänder som ska ersättas.
3. Vid en konventionell behandling sätter tandläkaren först in implantatet, som sedan får läka in i käkbenet under tre till sex månader. Under läkningsperioden får du en tillfällig protes tills den permanenta kronan kan sättas in.
4. I dag finns det också moderna tekniker, titthålskirurgi, som gör det enklare att sätta in tandimplantat. Den största fördelen med metoder med titthålskirurgi är att mjukvävnaden påverkas minimalt. Detta innebär att läkningstiden och det obehag som är förknippat med traditionell implantatbehandling kan minskas.
Goda råd
Behandling med implantat kräver mycket noggrann munhygien och regelbundna tandläkarkontroller. Tandkött och käkben måste hållas friska för att behandlingen ska lyckas på sikt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: