Ange ditt sökord

"Ryggont kostar Sverige nästan 30 miljoner kronor per år..." Foto: Shutterstock

Ta kommandot över dina ryggbesvär med KBT-program

Rygg- och nackont är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Nya studier visar att KBT (kognitiv beteendeterapi) i kombination med ökad fysisk aktivitet kan hjälpa dig som har rygg- och nackbesvär.

Annons:

Trots att rygg- och nackont bidrar till ett stort antal sjukskrivningar per år finns det få fungerande behandlingar. En ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet visar att ett team med läkare, sjukgymnast och psykolog/kurator som erbjuder patienter fysisk träning i kombination med tanketräning kan hjälpa drabbade att komma tillbaka till arbetet. Det kallas för ett multimodalt KBT-program.

Multimodala KBT-programmet

Själva programmet kan handla om avslappning, träning i kombination med metoder för att hantera och förhålla sig till smärta eller övningar i problemlösning.

Odd Lindell, forskaren bakom avhandlingen, berättar att ”det centrala är att lära sig ta kommandot över smärtan och få tillbaka sin aktivitetsförmåga”.

Många med rygg- och nackbesvär drar sig för att träna fysiskt och bygger med tiden upp en mental mur av rädsla för smärta i samband med rörelse. Att komma över denna rädsla och gradvis återgå till att i någon form röra sig fysiskt kan bidra till förbättrad hälsa hos de som lider av rygg- och nackbesvär.

Resultat efter 18 månader

Efter 18 månader såg man att patienter som genomgick KBT-programmet hade såväl färre sjukskrivningsdagar som besök hos olika vårdgivare. Bästa förutsättningarna att återgå till jobb hade patienterna som varit sjukskrivna mellan sex och tolv veckor.

I forskningen deltog totalt 125 patienter i åldrarna 18-59 år. Hälften fick genomgå det nya multimodala KBT-programmet medan andra halvan fick vanlig, traditionell behandling på sin vårdcentral.

Man gjorde även en jämförelse av gruppens 125 deltagare och 340 slumpmässigt utvalda svenskar. Där framgick att de som led av långvarigt ryggont i högre grad var lågutbildade och hade arbeten som både var fysiskt tunga och med ett högt tempo. De var också i större utsträckning överviktiga och konsumerade mer alkohol än genomsnittsvensken.

Ryggont – en kostsam historia

Ryggont kostar Sverige nästan 30 miljoner kronor per år och av dessa pengar är det cirka 90 procent som går till sjukskrivning och förtidspensionering. Kostnaderna för rehabilitering ligger på en så liten nivå som 0,4procent av totalsumman.

Odd Lindell tycker att det borde vara tvärtom, att själva rehabiliteringsdelen bör vara en mer betydande utgiftspost. I uttalandet kring studien säger han att just det testade programmet och resultaten tyder på att det är ett bra behandlingsalternativ på lite längre sikt, då med måttlig effekt, samtidigt som tidig behandling skapar bäst förutsättningar för att komma tillbaka till jobbet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: