Ange ditt sökord

Stockholmare förväntas själva smittspåra via app. Foto: Shutterstock

Stockholmare förväntas själva smittspåra via app. Foto: Shutterstock

Stockholmare ska bekräfta smittspårning i app

Region Stockholms smittskydd önskar att den som testats positivt för covid-19 själv bekräftar sin egen smittspårning i en app. Men det blir inget straff för den som inte följer uppmaningen.

Annons:

Om man har beställt coronatest via 1177.se och får ett positivt svar, uppmanas man att kontakta personer man själv skulle kunna ha smittat. Man önskar även att detta meddelas i region Stockholms app ”Alltid öppet”, när det är gjort.

Om man inte gör detta kan man bli kontaktad av regionens smittspårningssupport. Dock straffas man inte, även om man av någon anledning inte vill samarbeta.

– Det finns inga rättsliga påföljder för den som inte vill samarbeta med regionen i smittspårningsarbetet, men vi utgår ifrån att den som tagit ett test gjort det för att hjälpa till att minska smittspridningen och skydda sina medmänniskor, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.

Dessa rutiner gäller enbart invånare som beställer ett test via 1177. För de som provtas på sjukhus eller vårdcentral är det behandlande läkare som ansvarar för att smittspårningen blir gjord. För äldreboenden finns även smittspårningsteam.

Annons:

Källor:

Dagensmedicin.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: