Specialkomponerad kattmusik ska stimulera missen

Specialkomponerad kattmusik ska stimulera missen

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2015-03-06
Författare: Moa Järefäll

För att ge en katter en mer stimulerande miljö har forskare tagit fram specialkomponerad kattmusik. 

Kattmusiken beskrivs som en blandning av spinnande ljud och så kallad ”mänsklig” musik. Musiken är skriven i samma frekvensområde som katterna kommunicerar med varandra. 

Mer stimulerande hemmiljö

Många katter spenderar tid ensamma hemma, därför har Charles Snowden vid University of Wisconsin i Madison lett ett projekt som haft som syfte att ge katterna en mer stimulerande hemmiljö. 

I forskningsprojektet spelade forskarna upp den specialkomponerade musiken för 47 katter. Totalt spelade man upp två olika musikstycket för katterna under tre minuter. 

Föredrar kattmusik framför ”mänsklig” musik

När forskarna studerade resultatet kunde man dra slutsatsen att katternas reaktioner var som starkast när de lyssnade på den specialkomponerade kattmusiken. Den "mänskliga" musiken framkallade däremot inte alls samma reaktion hos katterna, exempelvis lämnades katterna näst intill oberörda av musik av Bach och Gabriel Fauré. 

En lustig detalj var att katterna verkade vara särskilt fascinerade över högtalaren som de nyfiken undersökte och började gnugga sig mot. Trots intresset för högtalaren drar forskarna ändå slutsatsen att katterna föredrar musik som är skriven för just dem och att det kan hjälpa till att stimulera katterna när de är ensamma hemma.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress