Ange ditt sökord

Sonja Aldén hittade kärleken på gymmet

Sonja Aldén hittade kärleken på gymmet

Sonja har sjungit och skrivit i hela sitt liv. Hon är en glad och social tjej som gillar att röra på sig, vilket kommer väl till pass nu när hon har blivit mamma.

Annons:

In kommer en pigg och fräsch kvinna i sina bästa år – med en barnvagn? Inte visste jag att Sonja Aldén hade fått barn. Där ser man hur lite jag hänger med i skvallerpressen. Fokus hamnar förstås på Teddy, snart ett år, som är ett riktigt litet energiknippe. Men med en mamma som har tio bollar i luften och gillar att hålla sig aktiv och en pappa som driver gym, är det kanske inte så konstigt. Med världens charmigaste leende och två små tänder som sticker upp, flirtar han med alla runtomkring oss, på caféet vid Odenplan i Stockholm.

Fick språket och musiken från sina föräldrar

Sonja växte upp i en trygg miljö med ”bullerbykänsla”, i en förort till Stockholm. Sitt intresse för det svenska språket fick hon av sin pappa och lusten till musik av sin mamma.

– Mamma sjöng och spelade piano hemma och jag har sjungit så länge jag kan minnas. Jag började skriva dikter redan som barn och sedan har dessa omvandlats till sånger. 

Att hennes mamma ursprungligen kommer ifrån Ungern har mest präglat henne genom att det alltid serverades hemlagad mat och en del ungerska rätter förstås.

– Som äldre har jag förstått att vissa saker mamma gjorde berodde på hennes uppväxt i en krigshärd. Hon var mycket bestämd med att man alltid måste säga hej då ordentligt, på grund av hennes erfarenheter av att man inte vet om man kommer att ses igen. 

På gymmet fann hon kärleken

Sonja hittade kärleken på ett gym, precis som kronprinsessan Victoria.  Hennes sambo, Jörgen, är personlig tränare och delägare i en gymkedja. 

– Jag har alltid gillat att röra på mig. Tack vare Jörgen började jag att träna med en personlig tränare (PT) och ett av målen var att jag ville få mer energi. Många tänker att de är så trötta att de inte orkar träna, när det egentligen är tvärtom – man orkar mycket mer och blir piggare om man tränar regelbundet. 

Just nu tränar hon med PT en gång i veckan och i övrigt blir det många långpromenader med Teddy. De gillar friluftsliv och åker skidor minst en vecka per år. Jörgen åkte vasaloppet i år, men Sonja föredrar att åka utför. 

När kronprinsessan Victoria förlovade sig med sin Daniel blev Sonja inspirerad till att skriva låten ”I kärlekens land”. 

– Jag kan känna igen mig en del i henne. Hon har ju liksom jag träffat en man som jobbar på gym, är stabil och trygg. Under all bevakning finns han där som en klippa, säger hon med glimten i ögat.

De är förlovade och vill gifta sig, men Teddy kom först, så något bröllopsdatum är inte satt än. Sonja har lätt för att acceptera förändringar, så att få barn har därför inte känts speciellt svårt. Teddy har fått följa med på turnéer och jobb.

– Han är en mycket trygg och social liten kille. Jag har alltid älskat barn och känner mig tacksam och hyfsat lugn i mammarollen.  

Äter allt men måttligt

För Sonja är god hälsa lika med rörelse, då hon alltid har varit aktiv. Hon menar att detta är en stor anledning till att hon vare sig haft viktproblem eller krämpor. Hon äter allt men måttligt och älskar sushi, pizza och lax, men äter också mycket grönsaker och frukt.  

– Jag tror att om man äter balanserat och rör på sig har man större chans att må bra och hålla normalvikten. Min största last är godis. Jag älskar smågodis och Jörgen är en ännu större godisgris än jag. 

Hon gillar tankarna bakom mindfulness och hittar själv sitt lugn i naturen och vid föräldrarnas hus i skärgården. Där kan man fly undan, vara i fred och stänga av jobbet helt. 

– Att få barn har varit ett ”lugnpiller” för mig. Jag känner mig mer harmonisk och det verkar som att man får sundare prioriteringar när man har barn. 

Sonja ser möjligheter och inte problem

Hon gillar att prova på nya saker och att se nya miljöer och har nyligen börjat rida. 

– Jag har aldrig varit en hästtjej, men uppskattar det oerhört mycket. Att få vara utomhus, vara med dessa mäktiga djur och att träffa nya människor.

Som liten klättrade Sonja mycket, så bergsklättring är något hon vill prova och kanske blir det nästa utmaning. Samtidigt som vi pratar har Sonja fullt upp med att hålla i Teddy, som inte vill sitta still utan hoppar och klättrar i fåtöljen och hon försöker även att få i sig en tugga av smörgåsen då och då. Minnen från småbarnsåren dyker upp och visst är det en underbart härlig tid, även om man sällan har en lugn stund. Sonja ger intryck av att vara en spontan och positiv tjej med mycket energi och livsglädje.

– Jag försöker att se möjligheter istället för problem och har lärt mig att ältande inte ger någonting. Min erfarenhet är att om man fokuserar på det positiva så drar man till sig positivitet och jag tror alltid gott om andra människor. Då frammanar man det bästa hos var och en.

Ville bli psykolog men blev sångerska

Sonja hade en granne som hon blev ”varnad” för, men hon hälsade ändå alltid vänligt. Sen visade det sig att grannen hade haft en tuff tid och varit sjuk. 

– Det lärde mig att det gäller att inte döma andra innan man verkligen vet vad det rör sig om. Genom att vara lyhörd och lyssna får man reda på mycket om andra människor. Jag har nog alltid varit intresserad av människor och som yngre ville jag bli psykolog. 

Sonja har inte halkat in på artisteriet på ett bananskal utan har både gått sång- och musikskolor och jobbat sig fram. 

–       Wallmans salonger var en tuff, men bra skola, där jag fick erfarenheter både av att stå på scenen, lösa situationer omgående och att bemöta olika människor på rätt sätt. 

Här lärde hon även känna Shirley Clamp som hon både är god vän med och har arbetat tillsammans med. 2007 slog Sonja igenom med låten ”För att du finns” och sedan blev det egen turné och en första skiva.

–       Nu har jag precis släppt mitt tredje album, ”I Gränslandet”. Jag har skrivit och delskrivit alla låtar utom två och är alltid delaktig i hela processen tills skivan är färdig. Jag har alltid sista ordet!

Att skriva är terapi för Sonja

Att göra en skiva är lite som att vara gravid, menar Sonja. Först sås ett frö och man vet inte riktigt hur det ska gå, det går några månader och sen börjar allt ta form; personligheten och så småningom kommer namnet. 

–       Visst är det ett terapeutiskt verktyg att skriva – vissa låtar är ren terapi. 

Sonja kände på sig att det skulle bli tufft att komma vidare i melodifestivalen i år och gissade rätt på vilka som skulle vinna deltävlingen.

–       Tävlingsmänniskan i mig blev lite besviken över att inte gå vidare i tävlingen, men musikern i mig var stolt och nöjd med min insats. Jag gjorde mitt bästa, mer kan man inte göra och livet går ju vidare.

I framtiden vill hon släppa en platta på engelska, och hon har redan skrivet material för detta. 

–       Det skulle vara toppenkul med en turné utomlands. Sedan drömmer jag ju om att släppa min egen diktsamling. 

Nu säger Teddy bestämt ifrån och tycker att det får vara nog med prat. Hans varma, bruna ögon ter sig lite blanka och det är dags för mat från mamma och en tupplur i vagnen på vägen hem. Själv är jag imponerad över att han höll sig pigg och glad så pass länge och förstår vad Sonja menar med att han är ett ”förnöjt” barn.

14 fakta om Sonja

Ålder: 34 år.

Bostad: Stockholm.

Familj: Fästmannen Jörgen och sonen Teddy, 1 år.

Yrke: Artist; sångerska och låtskrivare.

Stjärntecken: Skytt (väldigt typisk sådan…)

Intressen: Musik, texter, inredning, mat, spel, skid- och vattensporter, hälsa.

Gör mig glad: Vänlighet, människor som hjälper och gör saker för andra utan att det förväntas, ljus och kreativitet.

Gör mig arg: Rökning, missunnsamhet, egoism och alla sorters övergrepp.

Äter: Nästan allt – gärna sushi och pizza.

Dricker: Helst hallonsaft.

Förebilder: Bland andra Sarah McLachlan, Annie Lennox och Marie Fredriksson. Pling, Lemarc och Uno Svenningsson som låtskrivare/textförfattare.

Hemlig dröm: Ge ut en diktbok. 

Vad andra inte vet: Att Sonja var kortast i klassen till årskurs sju, då hon växte om de flesta.

Aktuell med: Nya skivan ”I Gränslandet”

 

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: