Ange ditt sökord

Är du gravid bör du undvika nikotin helt och hållet. Foto: Shutterstock

Är du gravid bör du undvika nikotin helt och hållet. Foto: Shutterstock

Snus under graviditet skadligt

Att snusa under graviditeten kan leda till att barnet föds med missbildning. Risken för att föda ett barn med missbildning var högre bland kvinnor som vid inskrivningen på mödravårdscentralen i början av graviditeten uppgav att de snusade eller rökte.

Annons:

Det visade en studie från Karolinska universitetet och Uppsala universitet.

Ökar risken

Sedan tidigare vet man att det finns ett samband mellan missbildningen gomspalt och rökning. Forskarna menar att risken ökar också hos den som snusar visar att det inte bara är rökningen som utan att det är nikotinet som påverkar fostrets normala utveckling.

Den nya studien visar att gravida helt och hållet bör undvika nikotin.

Slutat på egen hand

I studien kunde man se att hälften av de kvinnor som hade rökt eller snusat tre månader innan graviditeten slutade på egen hand. Detta efter att man blivit inskriven på mödravårdscentralen.

Kvinnor som slutar snusa eller röka före det första besöket på mödravårdscentralen har inte någon förhöjd risk för att få barn med läpp-käk-gomspalt.

Fakta

Studien analyserade uppgifter från drygt 975 000 barn ur det medicinska födelseregistret, varav 1 761 föddes med läpp-käk-gomspalt, och deras mammor. Cirka åtta procent uppgav att de var rökare och drygt en procent snusade. Studien presenteras i vetenskapstidskriften Plos One.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: