Ange ditt sökord

Sommar, sol och sjuka barn. Försommaren är nämligen en period som många barn råkar ut för snuva med feber och hosta.  Foto: Shutterstock

Sommar, sol och sjuka barn. Försommaren är nämligen en period som många barn råkar ut för snuva med feber och hosta. Foto: Shutterstock

Småbarnsföräldrar vet hur feber och värk ska behandlas

Snuva, hosta och feber är något som småbarnsföräldrar känner till mer än väl – och de har bra koll på hur de ska behandla sina barn vid värk och feber. 

Annons:

Nästan alla, 97 procent, upplever att de vet hur de ska behandla sina febersjuka barn. Det visar en färsk undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Ipren. 

De flesta låter barnets allmäntillstånd styra

Sommar, sol och sjuka barn. Försommaren är nämligen en period som många barn råkar ut för snuva med feber och hosta. För föräldrarna är det förstås jobbigt att barnen blir sjuka, men enligt undersökningen känner de sig trygga i att veta hur och när de ska behandla sitt barn.  

Det vanligaste är att se till barnets allmäntillstånd, det vill säga dess energinivå, matlust och sömn med mera. 83 procent av småbarnsföräldrarna säger att det är det som styr om de väljer att behandla eller inte vid värk och feber. 

Pappor tar helst tempen

Att ta tempen på barnet är annars ett vanligt tillvägagångssätt. Framförallt pappor, 21 procent, väljer att gå på barnets temperatur om de ska behandla, jämfört med mammorna (10 procent). 

Nästan hälften av respondenterna känner heller ingen oro över att behandla sitt barn med receptfria värktabletter. Däremot kan de oroa sig över att ge fel dos, biverkningar och att sjukdomsförloppet förlängs. 

Sjuka barn bör stanna hemma

Barn som har feber, är trötta och orkeslösa gör bäst i att stanna hemma för att vila upp sig och undvika smittspridning. Tidigare Novus-undersökningar från Ipren visar dock att tre av tio föräldrar någon gång har lämnat in sitt barn på dagis trots att det varit förkylt och att var tionde har tagit med sig sitt sjuka barn till jobbet.

Fakta om undersökningen

Genomfördes av Novus på uppdrag av Ipren under 27 april till 2 maj 2017. Totalt genomfördes 1 037 webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-79 år.

Annons:

Källor:

Johnson & Johnson 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: