Ange ditt sökord

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

Slow roasted lax med fänkål, citrus, och chili

Denna vecka vill vi tipsa om detta recept på lax som bakas långsamt i ugn tillsammans med fänkål, citrus och chili. Plåtmat när det är i sitt esse!

Annons:

Receptet presenteras i samarbete med Belly Balance.

Ingredienser

4 portioner

 • 1 fänkål tunt skivad
 • 1 apelsin tunna skivor
 • 1 citron tunna skivor
 • 1 röd chili eller jalapeño med frön, tunt skivad
 • 4 kvistar dill
 • salt och svartpeppar
 • 1 sida lax utan skinn, gärna mittenbiten
 • olivolja
 • havssalt
 • 1 kg färskpotatis

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda fänkål, apelsinskivor, citronskivor, chili och 4 dillkvistar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Krydda laxen med salt och lägg den på toppen av fänkålsblandningen. Ringla över olivolja. Stek tills laxen nästan är genomstekt, ca 30-40 minuter för medium-rare.
 2. Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Dela upp laxen i ojämna bitar med en sked och lägg upp på ett fat. Skeda över fänkålsblandningen och oljan från plåten, men släng dillkvistarna. Krydda med lite havssalt och svartpeppar och toppa med färska dillkvistar.
 3. Servera med en god sallad, och smörslungad färskpotatis.
Annons:

Belly Balance grundades år 2011 och drivs av leg. dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer, båda med ursprung ifrån vården och med många års erfarenhet av att behandla personer med olika typer av IBS. Idag är Belly Balance experter i Sverige inom behandling av IBS och har tagit in den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP i svensk sjukvård. Sofia Antonsson och Jeanette Steijer vill bidra till fler lugna och glada magar genom programmet Magbalans, en online-behandling på 11 steg, där över 85% av alla med IBS och orolig mage blir hjälpta. Belly Balance erbjuder olika prenumerationstjänster och medlemskapet inkluderar praktisk behandling online med filmer/kursmaterial, stöd av chatt med dietister, tillgång till FODMAP-listor och recept samt en unik FODMAP-scanner i mobiltelefonen. Läs mer på https://www.bellybalance.se/bli-medlem/ 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: