Ange ditt sökord

Skivspelare stor hjälp vid rehabilitering

Skivspelare stor hjälp vid rehabilitering

Skivspelaren har använts på ett kreativt sätt i musikskapandet i åtminstone 40 år. Trots det har ingen forskning på grammofonen som musikinstrument utförts tidigare.

Annons:

Nu har KTH-forskaren Kjetil Falkenberg Hansen disputerat i ämnet och gått till botten med vad skivspelaren kan användas till. Åtminstone två nya områden utkristaliserar sig.

“Scratching”

Kjetil Falkenberg Hansen vid avdelningen för tal, musik och hörsel på Skolan för datavetenskap och kommunikation har precis disputerat i ämnet. Han har undersökt vilka akustiska och musikaliska möjligheter en skivspelare och mixer har i samband med scratching, det vill säga att dra vinylskivan fram och tillbaka för att skapa ett särskilt ljud.

– Det är svårt att spela på en skivspelare, men det går att göra det enklare med ett bättre gränssnitt. Därmed går det att skapa en virtuell skivspelare som är rolig att manipulera och som passar bra för musikterapi och -rehabilitering. Vi har provat, och det har funkat bra. Där andra lösningar blir tråkiga väldigt fort kan vår lösning enkelt skapa komplexa ljud som användaren inte tröttnar på, säger Kjetil Falkenberg Hansen.

Han tillägger att en virtuell skivspelare passar utmärkt för personer med stor nedsatt rörlighet. Det kan till exempel handla om ett medfött handikapp eller en olycka, och där sensorer som känner av kroppsrörelser kan kopplas till den virtuella skivspelaren.

Ny avhandling

Avhandlingen heter “The acoustics and performance of DJ scratching, Analysis and modeling” och tar också upp aspekter som att konstruera helt nya musikinstrument och vad som gör ett visst intrument bra respektive dåligt. Det ekonomiska intresset för forskningen är stort, menar Kjetil Falkenberg Hansen.

– Det finns många företag som tar fram musikinstrument av den här typen. Därtill finns det dj:s överallt, och de är en betydande del av musikbranschen. Det finns ett mycket stort ekonomiskt intresse för det här forskningsområdet, säger Kjetil Falkenberg Hansen.

Det finns också mycket arbete kvar att göra.

– Jag hoppas kunna fortsätta med mer grundforskning respektive tillämpningar. Panasonics skivspelare Technics 1200 släpptes redan under 70-talet, och de utgör en standard som används än idag. Hur kommer det sig? Det är en av många frågor som återstår att forska runt, säger Kjetil Falkenberg Hansen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: