Ange ditt sökord

Sanna Nielsen – 15 år som artist

Sanna Nielsen – 15 år som artist

Det har varit ett hektiskt år för Sanna som ändå står med båda fötterna på jorden. Många drömmar har gått i uppfyllelse, men barndomsdrömmen om att stå på scen med Celion Dion har hon kvar. För att må bra försöker hon att få in träning och inte minst tid för lugn och ro.

Annons:

 

Det är inte många 26-åringar som firar 15 år som artist, men det gör Sanna Nielsen i år. Efter en intensiv tid med melodifestival, ny skiva och konserthusturné, har hon ännu inte riktigt hunnit stanna upp och smälta allt. 

Det har varit ett intensivt år, men fantastiskt och oerhört roligt säger Sanna. Flera av mina drömmar har besannats i år, dels den efterlängtade turnén och även nya skivan där jag haft ett större inflytande än någonsin och skrivit två av låtarna själv. 

Målmedveten och lugn

Efter att ha pratat med Sanna i bara några minuter inser jag att det inte är någon slump att hon är en stor svensk stjärna – hon utstrålar en rejäl portion målmedvetenhet och samtidigt ett inre lugn. Sanna visste redan tidigt att det var sjunga och stå på scen hon ville göra. Redan som sjuåring var hon med i talangtävlingar och när kompisarna var i stallet övade hon på låtar framför spegeln. Det var efter en talangtävling som tioåring som hon blev upptäckt och den 15 november 1995 sjöng hon på Café Norrköping och låten hamnade direkt på Svensktoppen.

Tro det eller ej, men som liten var jag blyg och tyckte det var jobbigt att räcka upp handen i skolan, säger Sanna. Det var nog min rädsla att säga fel. På scenen har jag däremot aldrig känt mig blyg, utan det har snarare känts som att ”komma hem”. Jag känner mig oerhört lyckligt lottad som tidigt hittade min ”grej”.

Familjen har alltid stöttat henne och även idag pratar hon med dem nästan varje dag. Som person menar Sanna att hon nog alltid har haft höga krav på sig själv. Hon är ambitiös, målmedveten och ordningsam, men privat kan hon även vara ganska disträ.

Jag har en tendens att glömma vart jag lagt nycklarna och blir jag osäker på om dörren är låst, måste jag gå tillbaka och dubbelkolla. Något de flesta inte känner till om mig är att jag är lite ”nojjig” över att komma för sent. Det kan bli jobbigt för min pojkvän och familj när jag frågar dem säkert hundra gånger om väckarklockan är rätt inställd. Sedan vaknar jag i alla fall tio minuter innan klockan ringer – alltid. Det ligger nog i generna, för min mamma är likadan och mormor likaså, skrattar Sanna.

Visst kontrollbehov

Att ha en relativt stor portion kontrollbehov är ju en del av det som gjort att Sanna är där hon är. Samtidigt skulle hon med den erfarenhet hon har idag, säga till Sanna som elvaåring, att inte ta sig själv på för stort allvar och istället njuta mer av nuet. 

För sjätte gången deltog hon i melodifestivalen och hon kunde njuta fullt ut av att stå på scen. Man ska aldrig säga aldrig, men just nu känns det inte som om jag vill delta igen, menar Sanna. 

Trots att melodifestivalen är en fantastisk upplevelse tror jag att min verkliga grej är att få mer tid med publiken, som vid min konsertturné. Det är en riktig ”kick” när jag får gensvar från publiken och man märker att de har kul och uppskattar det jag gör.  

Sanna gillar att utvecklas och prova nya saker, därför sökte hon till musikalen Mamma Mia. Det föll dock på dansen.

Den koreograferade delen gick hyfsat, men när vi skulle improvisera tog det stopp. Det enda jag kom på just då var att göra indianhopp, vilket säkert såg kul ut – men det bjöd jag på. Men längre fram skulle jag gärna prova på att göra musikal. Som yngre drömde jag om att stå på scen med Celion Dion och vem vet kanske blir det så en dag, säger Sanna med glimten i ögat. Annars skulle en turné i Skandinavien vara ett lockande alternativ framöver.

Må bra inifrån och ut

För Sanna är hälsa att må bra inifrån och ut. I perioder lever hon ett hektiskt liv med mycket resor och då ligger fokus på att hitta lugnare stunder. Att lära sig varva ner är viktigt för att hon fortfarande ska tycka att det är kul. Hon mediterar inte utan menar att hennes sätt att få utlopp för sina känslor eller frustration är att sätta på sig joggingskorna och ge sig ut en timme. Hon toktränar aldrig utan är snarare en livsnjutare som gillar god mat, ett glas vin och kan i perioder frossa i godis.

En ledig lördag väljer jag gärna mysbyxor, godis och hyrfilm. Jag passar även på att ringa mina vänner, som jag tyvärr inte hinner träffa så ofta som jag skulle önska.

Hon joggar även på gym, men har inte kommit igång med styrketräning än, men säger att det finns på hennes ”att göra” lista.

Eftersom jag är lång får jag lätt problem med ryggen, vilket gör att jag borde träna upp musklerna och få en bättre stabilitet. Jag tränar för att orka mer, må bra och känna mig sund. Igår hade jag inte tränat på fyra veckor och längtade till gymmet. Det var så skönt att jogga 50 minuter. Efteråt hade alla stresstankar och frustrationer lagt sig och jag fick istället konstruktiva lösningar på saker jag stört mig på. Det kändes toppenskönt!

Som yngre hade Sanna komplex för sin längd och försökte ”gömma” sig och fick istället dålig hållning. Hon har dock alltid tyckt om högklackade skor, dels för att det är snyggt, men även för att man får en kvinnligare hållning.

Därför bestämde jag mig en dag för att nu får det vara nog. Jag valde att acceptera min längd och sedan dess har jag alltid höga klackar på scen. Privat använder jag däremot ofta ”sneakers”.  Efter att ha stått på scen i högklackat de senaste åren har jag nu börjat gå på fotvård regelbundet – mina fötter älskar det…

Viktigt att skilja på scen- och privatliv

Hon är en ödmjuk person som menar att det är oerhört viktigt för henne att skilja på den Sanna som står på scen och Sanna privat. Därför kan hon idag gå till affären osminkad och senast hon åkte buss hem från gymmet, var hon både svettig, röd och rufsig – precis som det ska vara efter ett träningspass. När hon var yngre kunde hon känna pressen på sig att alltid vara fixad och fin.

Tidigare har jag inte alltid sagt vad jag tycker och tänker med rädsla för att säga fel. Nu försöker jag att stå upp för mig själv mer ofta och jag inser ju att min åsikt är minst lika viktig som någon annans. Med åldern kommer större självförtroende och kanske ännu viktigare mer självkänsla, som gör att jag inte är rädd att säga min åsikt och tycka och tänka högt. 

Ledig tid spenderar hon självklart med sin pojkvän. Efter tre år tillsammans är det en stabil relation och hon känner sig mycket lycklig. De har inga direkta tankar på familj just nu.

Men självklart vill jag ha barn i framtiden. Jag kan tänka mig att jag blir en ganska bestämd mamma, som ändå gillar att leka och busa mycket.

Sanna älskar att shoppa till hemmet och inreda. Hon rensar ofta, antingen garderoben eller källarförrådet. Hon gillar även att laga mat och äter gärna pasta eller husmanskost. 

Min pojkvän är bättre på att laga mat, så ofta sköter jag snacket med ett glas vin i handen eller fixar salladen. Sist gjorde jag en creolsk gryta som var smaskig. Ett tips för alla som bor ensamma är att köpa Keldas soppor som man sedan kan krydda lite extra själv. Blanda exempelvis chorizo och broccoli i tomatsoppan, så blir det en snabb och riktigt god middag.

Nu ska Sanna vidare – kanske hem och ta sig tid att reflektera över året som gått, för att kunna njuta av alla möten med människor som älskar hennes ljuva stämma.

Fakta om Sanna Nielsen

Namn: Sanna Nielsen

Ålder: 26

Yrke: Artist

Familj: pojkvän, mamma, pappa och tre syskon

Favoritmotion: jogga

Favoritmat: gärna pasta

Aktuell med: julturnén ”Stämningsfullt” med egna hits och julens pärlor

Fotograf: Caroline Roosmark

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: