Ange ditt sökord

I en intervju med Vanity Fair berättar artisten Adele om hur mycket hon älskar sin son, men att tiden efter att han föddes var tung. Foto: TT

I en intervju med Vanity Fair berättar artisten Adele om hur mycket hon älskar sin son, men att tiden efter att han föddes var tung. Foto: TT

Var åttonde kvinna i Sverige drabbas av förlossningsdepression, trots det är ämnet lite tabubelagt. Foto: Shutterstock

Var åttonde kvinna i Sverige drabbas av förlossningsdepression, trots det är ämnet lite tabubelagt. Foto: Shutterstock

Sångerskan Adele drabbades av förlossningsdepression – och hon är långtifrån ensam

Världsartisten Adele drabbades av förlossningsdepression efter sin sons födelse, men vågade först inte prata om det med någon på grund av skam. Men hon är inte ensam, i Sverige drabbas var åttonde kvinna av förlossningsdepression.

Annons:

De höga förväntningarna, från både mamman och omgivningen, att man ska vara glad och lycklig efter förlossningen gör att det blir tabu om man känner något annat. 

Var åttonde kvinna drabbas 

I en intervju med Vanity Fair berättar artisten Adele om hur mycket hon älskar sin son, men att tiden efter att han föddes var tung. Hon drabbades av förlossningsdepression och kände sig otillräcklig. Skamkänslorna gjorde att hon till en början inte ville prata med någon, men när hon sedan gjorde det visade det sig att flera av hennes vänner hade känt likadant. 

Ann Josefsson, överläkare och professor, har forskat på förlossningsdepression sedan mitten av 90-talet och hon bekräftar skeendet. Hon menar att var åttonde kvinna i Sverige drabbas, trots det är ämnet lite tabubelagt.

Bör inte förväxlas med ”baby blues”

Konsekvensen av att inte prata om det gör att vården inte blir lika bra på att upptäcka depressionen. Det gäller såväl Sverige som i andra länder. 

Tiden efter förlossningen är tuff för många nyblivna föräldrar och i vissa fall kan det leda vidare till en förlossningsdepression för mamman. Man ska dock inte förväxla förlossningsdepression med vad som brukar kallas ”baby blues”, som är tillfällig nedstämdhet, humörsvängningar, gråtattacker och ibland ångest och sömnsvårigheter under några dagar efter förlossningen. Baby blues drabbar mellan 50-80 procent av nyblivna mödrar, men är alltså något som är övergående. Förvärras tillståndet eller håller i sig längre än en vecka bör man agera.

Vården screenar för förlossningsdepression

Ann Josefsson menar att förlossningsdepression är så pass vanligt att man ska våga prata om det. Man ska inte heller skämmas eller vara rädd för att be om hjälp eller stöd om man upplever de här känslorna. 

Den svenska vården har dessutom blivit bättre på att uppmärksamma och motverka förlossningsdepression. Mänga gånger används ett särskilt frågeformulär kallat EPDS för att lättare upptäcka tecken på depression hos nyblivna mammor. Frågorna är framtagna utifrån en validerad skala och görs under kontrollerna efter förlossningen. 

Adele: ”Bättre mamma om man ger sig själv tid”

Med vetskapen om att det finns goda hjälpmedel och att det är vanligare än man kan tro så finns det ingen anledning till att förlossningsdepression ska vara ett tabubelagt ämne. 

Adele säger i intervjun med Vanity Fair att hennes vänner kände för mycket skuld för att kunna prata om det, de var rädda att folk skulle tycka att de var dåliga mammor. Men Adele tycker tvärtom och menar att man blir en bättre mamma om man ger sig själv tid.

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: