Ange ditt sökord

Så slipper du dålig lukt

Så slipper du dålig lukt

Att borsta tänderna och använda tandtråd är A och O när lukten kommer från munnen. Det är därför bra att ha kontakt med en tandhygienist. Om man har beläggning på tungan kan man försöka med en tungskrapa och gurgelmedel.

Annons:

Om man drabbats av en bakterieinfektion får man förstås penicillin. Ibland kan man se stora vita proppar, detritus, som sitter fast i tonsillerna och smakar vämjeligt om man får ut dessa. Klarar man inte att få bort propparna själv, kan läkare suga bort dessa med en minisug, vilket blir som en befrielse för den drabbade. Har man infektioner i luftvägarna behandlar man med olika typer av antibiotika, beroende på var infektionen finns. När det gäller glapp i övre magmun kan man pröva med Gaviscon som lägger sig som en gelépropp vid övre magmunnen och förhindrar uppstötningarna.

Misstänker man att lukten kan ha sin orsak i att man dricker mjölk får man göra en paus med drickandet för en tid och se om det blir bättre. Samma sak om man misstänker vissa grönsaker. Vidare kan det vara bra att reducera intaget av fett för att se om det har en gynnsam effekt i sammanhanget.

Tyvärr är det ändå en del personer som har gjort allt och mer därtill utan att komma till rätta med problematiken. En gammal dam sade till mig för länge sedan: Lite persilja att tugga på är ju aldrig fel!

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: