Ange ditt sökord

Att spädbarn sover i egen säng i kombination med andra åtgärder kan minska antalet fall av plötslig spädbarnsdöd betydligt. Foto: Shutterstock

Att spädbarn sover i egen säng i kombination med andra åtgärder kan minska antalet fall av plötslig spädbarnsdöd betydligt. Foto: Shutterstock

Så kan antalet fall av plötslig spädbarnsdöd minska

Socialstyrelsen kommer nu med nya råd gällande barn under tre månader, råd man tror kan komma att minska antalet fall med plötslig spädbarnsdöd betydligt.

Annons:

Råden från Socialstyrelsen gör gällande att barn under tre månader, för att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd, bör ligga i egen säng. Det rapporterar Dagens medicin.

Tydlig riskfaktor

Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Göteborgs universitet är en av de ansvariga för de nya råden.

Han säger till Dagens medicin att forskningen tydligt har visat att samnsovning, att små barn sover med föräldarna, är en tydlig riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd.

Barn under tre månader

Frågan kring samsovning är kontroversiell och till Dagens medicin menar Göran Wennergren att han är beredd på mothugg. Tidigare i Sverige har man inte avrått från samsovning annat än om föräldarna är påverkade av alkohol, droger eller är rökare. 

Samsovning underlättar dessutom amning. Trots det väljer nu Socialstyrelsen att gå ut med de nya råden som särskilt lyfter fram att barn under tre månader sover säkrast i egen säng.

Väger upp nackdelarna

Göran Wennergren menar att nackdelen med att man försvårar amningen genom att barnet sover i egen säng vägs upp av den höga riskfaktorn för plötslig spädbarnsdöd vid sängdelning. 

I sina riktlinjer utgår Socialstyrelsne från vad man anser säkrast för barnet vilket är att barnet sover i egen säng. 

Sova på rygg

Det kanske viktigaste rådet i sammanhanget har länge varit att barn ska sova på rygg. Andra råd som att barnet ska ha en egen plats i föräldarnas säng och egen filt har även det varit tongivande i debatten.

Göran Wennergren konstaterar att Socialstyrelsen nu anser att om alla spädbarn sov i egen säng i kombination med att man minskade risken att barnets ansikte övertäcks skulle antalet fall av plötslig spädbarnsdöd minska betydligt.

Källa: Dagens medicin

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: