Ange ditt sökord

 Omkring en halv miljoner människor i Sverige lever med ett sällsynt hälsotillstånd. Foto: Shutterstock

Omkring en halv miljoner människor i Sverige lever med ett sällsynt hälsotillstånd. Foto: Shutterstock

Sällsynta dagen fokuserar på 6000 sällsynta hälsotillstånd

Den 28 februari är det sällsynta dagen där DOKTORN vill uppmärksamma alla så kallade sällsynta diagnoser. Dessa hälsotillstånd är dock inte ovanliga och man uppskattar att omkring fem procent av Sveriges befolkning beräknas ha en sällsynt diagnos. Du kan även läsa mer om några av alla 6000 sällsynta diagnoser – se länkar längre ner.

Annons:

Sällsynta hälsotillstånd är i huvudsak syndromdiagnoser som har genetiska orsaker som leder till olika funktionsnedsättningar och som inte tillhör någon större sjukdomsgrupp. Man räknar med att omkring en halv miljon människor lever med ett sällsynt hälsotillstånd. Det är många människor, men eftersom det finns cirka 6000 olika sällsynta diagnoser blir varje diagnos i sig ovanlig. Sällsyntheten gör att okunskapen om dessa diagnoser generellt är hög inom vården. Därför arbetar Riksförbundet för Sällsynta diagnoser för att det ska finnas medicinska centrum med spetskompetens för personer med sällsynta diagnoser.

Sällsynt diagnos/sällsynt hälsotillstånd

Sällsynta diagnoser är en sjukdom, skada, störning eller förändring i kroppsfunktion, ett tillstånd som en relativt liten andel av befolkningen har. Vanligen medför dessa hälsotillstånd varaktiga konsekvenser och särskilda problem, vilka kräver speciell kompetens och ofta flera olika insatser från hälso- och sjukvården, men även övriga samhället. Omkring 80 procent av de sällsynta diagnoserna har genetisk orsak. Tidig utredning och diagnos är viktigt för att snabbt kunna sätta in rätt hjälp.

Klicka här och läs om Duchennes muskeldystrofi.

Klicka här och läs om XLS (x-kromosombunden hypofosfatemisk rakit).

Klicka här och läs om hereditärt angioödem (HAE).

Klicka här och läs om att leva med Addisons sjukdom.

Annons:

Källor:

Sällsyntadiagnoser.se

Sahlgrenska.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: