Ange ditt sökord

Ny barnboken ska sprida kunskap och förståelse till de yngre om att olikheter är något bra. Foto: Shutterstock

Ny barnboken ska sprida kunskap och förståelse till de yngre om att olikheter är något bra. Foto: Shutterstock

Rocka sockorna-Nathea vill hylla olikheter i sin barnbok

För fyra år sedan gjorde Nathea Anemyr Rocka sockorna-dagen till en viral succé. Idag är hon fortfarande engagerad i att uppmärksamma personer med Downs syndrom och även aktuell med att ge ut en barnbok som ska sprida budskapet om att alla är lika mycket värda.

Annons:

Boken handlar om henne själv och systern Noelle, som har Downs syndrom och som är anledningen till Natheas engagemang i frågan. Barnboken Sockdrottningen i landet annorlunda har hon skrivit tillsammans med författaren Andreas Hasselberg.

Olikheter är något bra

Den 21 mars är det världsdagen för Downs syndrom och då man uppmanas att bära olikfärgade strumpor för att hylla olikheter och rätten till alla människors lika värde. Initiativet går under namnet ”Rocka sockorna”, vilket ursprungligen kommer från USA men som tack vare Nathea fick stort genomslag i Sverige i och med hennes Facebook-kampanj 2015. 

Nathea, idag 15 år, brinner fortfarande för att uppmärksamma att olikheter är något bra och tycker att det är viktigt att nå ut till barnen med det budskapet. Därför debuterar hon nu som barnboksförfattare.

Vill nå ut till de yngre

Till Kulturnyheterna säger hon att valet föll på en barnbok på grund av att små barn lär sig genom lek och bilder. Titeln på boken är Sockdrottningen i landet annorlunda och handlar om henne själv och hennes syster som i boken har den viktiga uppgiften att lära folket i landet Likadant att alla är lika mycket värda. 

Nathea vill att boken ska sprida kunskap och förståelse till de yngre, speciellt om Rocka sockorna-dagen som ju hyllar och visar att olikheter är något vackert och bra. För det kan ju vara så att bland yngre så är det ofta de som sticker ut, exempelvis genom klädstil, som blir utsatta för olika saker och det vill Nathea ändra på. Hon vill att de ska känna sig bekväma i sig själva och förstå att det inte är något fel i våra olikheter. 

Fakta Rocka sockorna

Den vanligaste formen av Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nummer 21. Därav har FN utlyst 21/3 till världsdagen för Downs syndrom tillika Rocka sockorna-dagen. 

Att man rockar just sockar är för att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.

Människor är som strumpor – olika. Därför uppmanas vi att sätta på oss ett udda par strumpor den 21 mars varje år. På så vis uppmärksammar vi att olikheter är något bra.

Läs mer om Rocka sockorna här

Läs mer om Downs syndrom här 

Annons:

Källor:

Svt nyheter 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: