Ange ditt sökord

Det bästa sättet att skydda sig mot TBE är genom vaccination. Foto: Shutterstock

Det bästa sättet att skydda sig mot TBE är genom vaccination. Foto: Shutterstock

Risk för rekordår för fästingar

Fler fästingar än vanligt har sannolikt överlevt den ovanligt milda vintern. Det pekar på att det kan komma att bli ett rekordår för fästingar.

Annons:

Fästingar är vanligtvis aktiva vid temperaturer över fem plusgrader.

Första fallet redan i januari

TBE, fästingburen hjärinflammation,  förekommer främst i södra och mellersta Sverige, framför allt i Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren. Smittan sprider sig dock och är numera vanligare på flera håll i södra Sverige. Även utomlands finns smittrisk i stora delar av Centraleuropa, i Baltikum, Ryssland och på Åland.

Redan i januari i år rapporterades ett första fall av den fästingburna virussjukdomen TBE till Folkhälsomyndigheten. Det indikerar att fästingarna har vaknat upp ovanligt tidigt från sin dvala.

TBE ger influensaliknande symtom

De flesta som smittas med TBE får influensaliknande symptom med feber, muskelvärk och huvudvärk och blir helt återställda inom några dagar, men för en tredjedel av de smittade sprids viruset vidare till hjärnan.

– Minnesstörningar, förlamning och balansstörningar är några av symptomen för hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Besvären kan vara bestående och i värsta fall kan TBE till och med vara dödligt, men det är ovanligt säger Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner hos Min Doktor. 

Kan vara idé att vaccinera sig  

Det kan vara en idé att vaccinera sig mot TBE, särskilt om du vet med dig att du kommer att befinna dig i områden där fästingar är vanligt förekommande.

– Det finns ingen botande behandling för TBE och sjukdomen kan leda till allvarliga tillstånd som till exempel hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det bästa sättet att skydda sig är genom vaccination, säger Lina Jägfalk. 

För att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd mot TBE måste vaccinet ges i tre doser med ett antal månader mellan varje dos. Det ger ett gott skydd under de tre första åren. Efter tre år ges en fjärde dos och för att upprätthålla skyddet rekommenderas att man sen vaccinerar sig vart femte år. För personer över 50 år rekommenderas en extra dos två månader efter dos 2.

 – Det är bra att starta vaccinationen redan nu för att hinna bygga upp ett skydd inför TBE-säsongen, men huvudsaken är att man börjar någon gång. Hinner du inte ta alla doser i år hinner du göra det till nästkommande säsong säger Lina Jägfalk. 

Fakta Vaccinationsmottagningar och Coronaviruset covid-19

Ett högt tryck på vården i kombination med restriktioner kan orsaka sämre tillgänglighet på vård- och vaccinationskliniker. En del kliniker har valt lösningar som att vaccinera utomhus och kösystem, så kolla upp vad som gäller där just du bor. 

Fakta Så kan man skydda sig mot fästingburna sjukdomar

  • Om man vistas där fästingar finns ska man varje dag ha en ”fästingkoll”. Titta extra noga i knäveck, ljumskar och navel, där huden är tunn.
  • Titta även igenom dina husdjur som inte sällan kan ta med sig fästingar in i pälsen.
  • Ta snabbt bort fästingar som har bitit sig fast på apotek finns lämpliga hjälpmedel.
  • Går man i högt gräs kan man ha heltäckande tröja och byxor nedstoppade i stövlar.
  • Var alltid uppmärksam på symtom och röda hudförändringar.
Annons:

Mindoktor.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: