Ange ditt sökord

Ju mer man har rökt under sin livstid desto större risk för svår coronasjukdom. Foto: Shutterstock

Ju mer man har rökt under sin livstid desto större risk för svår coronasjukdom. Foto: Shutterstock

Rökning ökar risken för svår covid

Rökning ökar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19, rapporterar Vetenskapsradion som hänvisar till en ny studie.

Annons:

En inte särskilt förvånade men viktig slutsats, anser Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala universitet.

– Vad den här studien visar ganska tydligt är att ju mer de här personerna har rökt under hela livet, desto större risk har de att behöva sjukhusvård, att hamna på intensiven och att dö med covid-19, säger Christer Janson till radion.

I en amerikansk studie har man följt upp 7 000 personer som testats positivt för coronaviruset. Slutsatsen blev att det är mängden rökning under livet som påverkar hur sjuk man blir av coronaviruset.

Rökning i sig ses inte som en riskfaktor, istället kopplar man samman rökning med andra risksjukdomar som kol eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: