Ange ditt sökord

Problem med hälsenan ska tränas bort

Problem med hälsenan ska tränas bort

Patienter som har besvär med sin hälsena blir betydligt bättre om de tränar. Med ett anpassat träningsprogram kan problemen försvinna helt. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:

Det är mycket vanligt att hälsenan blir överbelastad, framförallt bland joggare och andra löpare. Senan kan kännas stel på morgonen och det gör ont att hoppa eller springa. Problemen kan bli mycket långvariga. En del patienter får leva med smärtan i flera år.

– Vila är inte att rekommendera när du överansträngt din hälsena, då tar du inte hand om problemet. Så fort du börjar röra dig får du ont igen. Problemen måste tränas bort, säger sjukgymnasten Karin Grävare Silbernagel. Hon menar att information om att smärtan inte är farlig under rehabiliteringen gör det lättare för patienten att hantera den.

Avhandlingen visar också att patienter med smärta i hälsenan har påtagligt sämre styrka, muskeluthållighet och hoppförmåga i sitt skadade ben. Slutsatsen är att behandlingen inte borde fokuseras helt på att minska smärtan utan också på att förbättra funktionen för vadmuskel och hälsena.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: