Ange ditt sökord

Priset påverkar hur vi upplever ett glas vin

Priset påverkar hur vi upplever ett glas vin

Nu har en amerikansk studie presenterad i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences tittat på om prissättning av vin påverkar lustupplevelsen av att dricka.

Annons:

Man lät 20 personer dricka tre olika sorters vin och mätte blodflödet i hjärnan och tittade på aktivitet i områden kopplade till lustkänsla. Deltagarna fick även uppge deras subjektiva upplevelse av vinet. Det fanns tre viner av typen Cabernet Sauvignon, som kostade 90 respektive 10 och 5 dollar.

Vinet för 90 dollar tappades upp i två olika flaskor, som man sa kostade 10 dollar och 90 dollar trots att det alltså egentligen var samma vin. Samma sak gjordes med vinet för 5 dollar, där man sa att de två flaskorna kostade 5 respektive 45 dollar. Detta betyder att testdeltagarna fick provsmaka vin från fem olika flaskor (som innehöll tre olika viner). Personerna ansåg att de viner de trodde var dyrare smakade bättre och lurades av de billiga vinerna som märkts som dyrare.

Man gjorde även ett blindtest med de tre vinerna, där studiedeltagarna överlag tyckte att vinet som kostade 5 dollar var godast. Dessa tester visar att dyrast inte alltid måste vara godast.
Källa: Läkartidningen nr 8

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 2 2008

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: