Ange ditt sökord

Prinsesstårta

Prinsesstårta

En äkta klassiker som passar fint till studenten, dopet, nationaldagsfirandet eller bara på fikabordet.

Annons:

Slut på prinsesstårtor där du bor? Eller vill du helt enkelt baka din egen? Kavla upp ärmarna, kavla ut degen och baka din egen prinsesstårta att bjuda på till fikat.

Ingredienser
Receptet är för 6-8 personer

Tårbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 2 dl vaniljkräm (marsansåspulver och mjölk)
  • jordgubbssylt
  • färdigkavlat marsipanlock

Gör så här

Baka först en sockerkaksbotten: Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Rör försiktigt i torrvarorna, rör till en jämn smet men rör inte i onödan. Slå i en rund, smord och mjölad form, cirka 22-26 centimeter stor. Baka botten i 35-40 minuter i cirka 175 grader. Kontrollera med en sticka i mitten av kakan om du är osäker på om den är klar. Stickan ska vara torr, då är kakan klar. Låt botten svalna.

Medan botten står och svalnar, vispa grädden hårt. Blanda till vaniljkrämen enligt paketet. Rör samman kräm och grädde, blandningen ska vara ganska tjock. När tårtan svalnat så att du kan skära den så delar du den i tre bottnar. En tunn och två tjocka. När du gör tårtan, lägg den på fatet som du vill servera den på, att flytta den när du väl kommit igång blir sällan bra, om det ens går. Bred ett lager sylt på första lagret och tunt med gräddblandning. Lägg på nästa lager och bygg upp tårtan med gräddblandningen. Forma den till en fin kulle. Lägg på den tunna botten och stryk tunt med sylt över den. Rulla försiktigt ut det färdiga marsipanlocketoch se till att det täcker hela tårtan. Klipp några små skåror i kanten av locket så att det veckar sig jämt och fint.

Innan serveringen, pudra över florsocker så det känns och ser bra ut. Det finns även varianter med smält choklad i mönster på tårtan. Men vill du hålla dig till klassikern, strö på florsockret och, om du har sparat en bit av marsipanen, försök att kanske vika till en liten krona att pryda tårtan med. Det går även bra att pryda tårtan med frukten physalis som finns i de flesta livsmedelsbutiker. Då blir det en extra färklick på tårtan!

Recept inspirerat av originalrecept från Baka.se 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: