Ange ditt sökord

Om du trots receptfria allergimediciner har symtom från din pollenallergi ska du kontakta vården. Foto: Getty Images

Om du trots receptfria allergimediciner har symtom från din pollenallergi ska du kontakta vården. Foto: Getty Images

Pollensäsongen är här igen

Är du en av dem som möter våren med en blandning av förväntan och oro på grund av pollenallergi? Du är inte ensam. För många innebär den stigande temperaturen och det grönskande landskapet också en ökning av besvär som röda ögon, snuva och trötthet. Men det finns sätt att förbereda sig för pollensäsongen och minimera dess påverkan på din livskvalitet. Här är några användbara tips och råd för att hantera din pollenallergi.

Annons:

Förberedelser inför pollensäsongen

Innan pollensäsongen träder i kraft på riktigt är det klokt att säkerställa att du har det du behöver hemma för att hantera dina allergiska reaktioner. Se till att du har tillgång till nässpray med antihistamin eller kortison, samt eventuell receptbelagd allergimedicin.

Råd för pollenallergiker

  1. Börja medicinera i tid: Om du känner till att du är allergisk mot pollen, och vilken typ av pollen det rör sig om, är det bäst att påbörja behandling med allergimedicin i förväg. Att börja några veckor innan de första symtomen dyker upp kan hjälpa till att “boosta” immunförsvaret i förväg och mildra reaktionerna.
  2. Glöm inte bort korsallergi: Ungefär 70 procent av dem som är allergiska mot björkpollen reagerar också på olika livsmedel. Det är vanligt att uppleva korsallergi med livsmedel som äpplen och hasselnötter, där symtomen kan uppstå under pollensäsongen men försvinna när den är över. Att vara medveten om dessa samband kan hjälpa dig att undvika oönskade reaktioner.
  3. Hitta den allergimedicin som fungerar bäst för dig: Olika personer kan reagera olika på samma preparat. Om du inte upplever tillräcklig lindring från ett visst läkemedel kan det vara värt att prova ett annat, för att hitta vad som fungerar bäst för dig.

Sök vård för dina symtom

Även om dagens receptfria läkemedel mot pollenallergi är effektiva för de flesta kan uttalade besvär utgöra ett hinder i vardagen. Om du upplever trötthet eller andra besvär som påverkar din livskvalitet negativt, är det viktigt att söka vård för att få rätt behandling och stöd. Ibland kan symtomen vara svåra att identifiera som pollenrelaterade och är du osäker är det bäst att rådgöra med en läkare. Extra viktigt att söka vård om:

  • receptfria läkemedel inte hjälper.
  • det är ett litet barn som har besvär.
  • du har någon form av andningsbesvär eller hosta.
  • du har besvär av din allergi året runt.

Fakta om pollenallergi

Pollenallergi är en vanlig allergi som drabbar slemhinnorna, främst i näsa och ögon, men ibland även luftrören. Det påverkar ungefär 30 procent av vuxna och är vanligast bland äldre barn, tonåringar och unga vuxna. Ärftlighet spelar ofta in, och om en eller båda föräldrarna är allergiska ökar risken för att barnet också blir det. Pollen från olika växter innehåller allergener som triggar immunförsvaret, kroppen bildar allergiantikroppar och du utvecklar en känslighet. Detta leder till allergiska reaktioner. Genom att vara väl förberedd inför pollensäsongen kan du minimera besvären och njuta av våren trots din pollenallergi.

Hur ser pollenprognosen ut där du bor?

Läs mer om pollenallergi.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: