Ange ditt sökord

Kanske är det bättre att ta en musikpaus mellan pluggandet istället för att lyssna på musik när man studerar. Foto: Shutterstock

Kanske är det bättre att ta en musikpaus mellan pluggandet istället för att lyssna på musik när man studerar. Foto: Shutterstock

Plugga till musik ger sämre kreativitet

Uppfattningen att musik ökar kreativiteten verkar inte stämmar menar forskare som har visat att den snarare har motsatt effekt.

Annons:

Forskare från Högskolan i Gävle och universiteten i Lancashire och Lancaster har undersökt hur människor påverkas av bakgrundsmusik samtidigt som de ska lösa verbala problem som kräver kreativitet. Resultaten visar att bakgrundsmusik avsevärt försämrar människors förmåga till verbal kreativitet.

– Vi fann att förmågan att lösa problemen minskade avsevärt om försökspersonerna samtidigt fick ha musik i lurarna, säger John Marsh forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

– Och oavsett om musiken bidrog till ett positivt humör, gillades av deltagarna eller om deltagarna vanligtvis studerade till musik, så kan vi visa att musik ständigt stör den kreativa prestationen.

Däremot kunde forskarna inte se någon skillnad i prestation om bakgrundsljudet var i form av ”biblioteksbrus” jämfört med en tyst miljö.

– Det beror på att biblioteksbrus är en typ av ljudmiljö som är stadig och inte förändras och därför inte blir så störande, säger John Marsh.

Annons:

Källor:

Högskolan i Gävle

onlinelibrary.wiley.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: