Ange ditt sökord

Enligt en ny, svensk observationsstudien lever man längre om man har barn. Sambandet var något tydligare bland männen. Foto: Shutterstock

Enligt en ny, svensk observationsstudien lever man längre om man har barn. Sambandet var något tydligare bland männen. Foto: Shutterstock

Personer med barn lever längre

Nya forskningsfond tyder på att det finns en skillnad i hur länge man lever beroende på om man har barn eller ej. Föräldrar verkar nämligen leva något längre än de utan barn.

Annons:

Studien är gjord av forskare från Karolinska institutet och Stockholms universitet. Den har publicerats i tidskriften Journal of Epidemiology & Community Health.

Störst skillnad mellan männen

Sedan tidigare finns det forskning som antytt att dödligheten är lägre bland föräldrar, men man har inte vetat så mycket om när de extra livsåren plussas på. Tills nu.

Enligt den nya, svenska observationsstudien ökade skillnaden i dödlighet med stigande ålder mellan föräldrar och barnlösa personer. Skillnaden var något större bland männen.

Vid 60 års ålder var det nästan två års skillnad i förväntad livslängd mellan pappor och vuxna män utan barn. För mammorna var motsvarande siffra 1,5 år jämfört med kvinnor utan barn. 

Gift eller inte spelade ingen roll

Forskarna såg också att sambandet mellan föräldraskap och dödlighet gällde oavsett om man var gift eller inte, även om det var något tydligare bland ogifta personer. Vilket kön barnet hade var däremot inte av betydelse för föräldradödligheten.  

Förklaringen till att kopplingen var tydligare bland gifta föräldrar tror forskarna beror på att personer utan partners förlitar sig mer på sina vuxna barn för stöd och omtanke. Sedan är det även sannolikt att socioekonomiska faktorer kan ha betydelse. 

Studie gjord på personer födda 1911-1925

I studien observerades fler än 704 400 män och 725 200 kvinnor, alla födda i Sverige mellan 1911 och 1925. Underlaget fick forskarna från olika nationella register, däribland dödsorsaksregistret.

Resultaten justerades bland annat för utbildning. 

Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: