Ange ditt sökord

Det är viktigt att vården prioriterar patienter med benskörhet och ger dem rätt behandling. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att vården prioriterar patienter med benskörhet och ger dem rätt behandling. Foto: Shutterstock

Osteoporos drabbar kvinnor hårdast

Osteoporosförbundet menar att vården för osteoporospatienter är ojämlik och behöver få högre prioritet, då hälften av kvinnor över 50 år får benskörhet. Alla personer med osteoporos ska få rätt behandling och omhändertagande, säger Mai Bergström, ordförande Osteoporosförbundet, inför internationella osteoporosdagen i oktober.

Annons:

Om mer ben bryts ner än vad som återbildas försvagas skelettet och man får lättare benbrott. Detta kallas osteoporos eller benskörhet. Vanligast är benbrott i handlederna, höfterna, ryggkotorna eller överarmarna. Om man är fysisk aktiv och icke rökare minskar risken för osteoporos. På grund av minskad mängd av könshormonet östrogen är sjukdomen som vanligast hos kvinnor i klimakteriet.

– Det är inte hållbart att eldsjälar som enskilda läkare ska driva vården kring en av de största folksjukdomarna i Sverige. Och även en av de dyraste, cirka 20 miljarder årligen. Osteoporosförbundets viktigaste fråga är att osteoporosvården ska vara prioriterad och jämlik. Alla personer med osteoporos, i alla Sveriges regioner, SKA varje dag ska få rätt behandling och omhändertagande, säger Mai Bergström, ordförande Osteoporosförbundet. Det som krävs är välfungerande och långsiktigt hållbara frakturkedjor, detta innebär att patienter med misstänkta osteoporosfrakturer alltid ska bli utredda och vid konstaterad sjukdom få behandling. Detta finns med som förslag i Socialstyrelsens nya riktlinjer som förväntas införas i början av 2021.

Den främsta orsaken till osteoporos är ärftlighet, 60 till 70 procent av bentätheten beror på gener, det vill säga ärftlighet. Kvinnor efter klimakteriet är hårdast drabbade av osteoporos, eftersom östrogenhormonet då minskar och bentätheten påverkas negativt. 50 procent av kvinnor över 50 år får osteoporos. 

Exempel på när man bör söka vård för osteoporos

  • Ärftlighetsfaktor är hög. 60–70 % beror på ärftlighet så be att bli utredd om du har sjukdomen i släkten.
  • Om man är över 50 år och haft en eller flera frakturer.
  • Om man har minskat mer i längd än tre centimeter före 70 år eller mer än fem centimeter efter 70.

Vart vänder jag mig?

  • Kontakta vårdcentralen och be om en bentäthetsundersökning, DXA.
Annons:

Källor:

Osteoporosförbundet

1177

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: