Ange ditt sökord

Nyttiga bakteriers verkningsmekanismer

Nyttiga bakteriers verkningsmekanismer

Den normala tarmfloran har många positiva effekter i tarmen och indirekt också i andra delar av kroppen.

Annons:

Minskar fästande av skadliga bakterier vid tarmväggen och hindrar deras tillväxt
Bland föreslagna verkningsmekanismer märks att probiotika hindrar skadliga tarmbakterier att fästa vid tarmväggen. Detta minskar risken att skadliga ämnen (endotoxiner) från dessa bakterier kan tränga genom tarmväggen och nå in i blodet. Probiotika hämmar fästande av skadliga bakterier via blockering av specifika receptorer på tarmcellerna (Glintborg et al 2004).

Probiotiska bakterier hindrar också tillväxten av skadliga bakterier.

Detta kan ske genom bildning av organiska syror som smörsyra, mjölksyra och ättiksyra. Sänkningen av pH-värdet hämmar syrakänsliga skadliga bakterier.

Probiotika bildar också lågmolekylära ämnen som hämmar växten och dödar skadliga bakterier (väteperoxid, diacetyl, acetaldehyd och koldioxid och ytspänningsnedsättande ämnen). Vissa stamamr av L. reuteri bildar reuterin, ett lågmolekylärt ämne som hämmar växten av en del grampositiva och gramnegativa bakterier. Probiotika kan också lägga beslag på näringsämnen så att skadliga bakterier inte får tillräckligt av dem. Ytterligare en mekanism som nämns är konkurrens om fästmolekyler (receptorer) i tarmslemhinnan.

Bryter ner och underlättar upptag av föda
En huvudfunktion för tarmfloran i tjocktarmen är att genom jäsning (fermentation) bryta ner annars icke-nedbrytningsbara kostbeståndsdelar och egenproducerat slem (mukus) som bildats av tarmslemhinnan (Guarner et al 2003). Icke-nedbrytningsbara kolhydrater utgörs av resistent stärkelse, cellulosa, hemicellulosa och pektiner. Nedbrytning av peptider och äggviteämnen av tarmfloran producerade kortkedjiga fettsyror men också potentiellt toxiska ämnen som ammoniak, aminer, fenoler, tioler och indoler. De bildade kortkedjiga fettsyrorna har viktig närande effekt på tarmslemhinnans celler.

Ökar bildningen av mucin
Mucin (glykoproteiner) bildas från tarmcellerna och utsöndras till tarmen (Glintborg et al 2004). De har förmåga att binda skadliga bakterier i tarmen. Det har visats att probiotika på gennivå stimulerar tarmcellernas produktion av dessa muciner. Detta bidrar till försvaret mot skadliga bakterier.

Bildar vitaminer
Probiotika bildar olika vitaminer. Detta gäller i synnerhet olika B-vitaminer och vitamin K som bl a är viktigt för blodlevringen. Tarmfloran i tjocktarmen underlättar också upptaget av kalcium, magnesium och järn.

Detta är ett utdrag ur boken “Sköna magkänslor”. 

Gå till nästa kapitel här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: