Ange ditt sökord

Nyttiga bakterier vid inflammation i tarmfickor

Nyttiga bakterier vid inflammation i tarmfickor

Diverticulit innebär inflammation i en så kallad divertikel (Frändrik 2006; Petruzziello L et al.). En divertikel är en liten blåsliknande väggutbuktning i tarmväggen.

Annons:

Dessa förändringar är speciellt vanliga i nedre delen av tjocktarmen och de förekommer i cirka 10% av den svenska befolkningen. Bildningen av divertiklar beror på att delar av tarmväggen gett vika för det höga tryck som tjocktarmens sammandragningar ibland kan leda till. Det är särskilt vid förstoppning som tarmväggens väggar måste utveckla stora krafter för att kunna förflytta tarminnehållet. Divertiklar ger i allmänhet inga symtom. Ibland kan dock divertiklar bli inflammerade, något som kallas divertikulit och framkalla symtom. Dessa är smärta och ömhet som typiskt är belägna nedtill och till vänster i buken. Inflammationen i tarmfickorna beror sannolikt på att tarminnehåll stängs inne i fickbildningarna. I tarminnehållet finns rikligt med skadliga bakterier som kan växa till. Förloppet kompliceras då med feber och uppkomst av varansamlingar (abscesser). Detta tillstånd är nu en akut sjukdom som bör behandlas på sjukhus med vätska och antibiotika. Vid svåra tillstånd måste man med kirurgi gå in och tömma varansamlingen. Divertiklar förebyggs annars med fiberrik kost, probiotika, regelbunden fysisk aktivitet och olika sätt att förebygga förstoppning.

Detta är ett utdrag ur boken “Sköna magkänslor”. 

Gå till nästa kapitel här

 

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: