Ange ditt sökord

Nyttiga bakterier vid förstoppning?

Nyttiga bakterier vid förstoppning?

Förstoppning innebär låg tarmtömningsfrekvens och långsam passage av födan genom tarmen (transittid) och symtom till följd av detta. Det finns tidiga studier som visar att olika fermenterade mjölkprodukter minskar förstoppning.

Annons:

De studier som gjorts på människa med probiotiska bakterier har dock inte visat på säkerställda effekter. Behandling med olika typer av prebiotika (fibrer, inulin, oligofruktos mm) har dock visat på positiva effekter. I flera probiotikapreparat ingår prebiotika. Kombinationen av pro- och prebiotika kallas ofta för synbiotika. Prebiotika förstärker på olika sätt effekten av probiotika.

Kan probiotika hjälpa åldringar med mag-tarmproblem?
När man tittar på kurvor över hur olika tarmbakterier ökar och minskar ser man hos nyfödda att vissa streptokockstammar är de första som koloniserar tarmen. Snart är det dock Bifidobakterier som tillkommer. Dessa sistnämnda kommer sen att dominera under stora delar av livet. Efter 65-70-åldern ser man dock ofta en markant minskning av Bifidobacterium-stammar. Samtidigt ses ofta ökade problem hos de äldre med olika symtom från mage/tarm. Perioder med förstoppning kan växla med perioder med diarré. Varför Bifidobacterium-stammarna minskar på äldre dar är oklart. Dålig aptit med lågt intag av dessa probiotika kan vara en delförklaring. Mindre pilotförsök har gjorts med att ge dessa äldre människor probiotiska preparat och också EPA-rika fiskoljor. Resultatet har ofta blivit bättre aptit och betydligt mindre mag-tarmbesvär. Någon systematisk studie över detta har mig veterligen ännu inte gjorts men en sådan skulle vara mycket intressant att få gjord. Jag gissar att resultatet skulle kunna bli klart positivt både för den äldre personen och för anhöriga och eventuellt även för vårdpersonal. Tillförsel av ett probiotikapreparat som innehåller Bifidobacterium-stammar tror jag skulle kunna ge det bästa resultatet.

Detta är ett utdrag ur boken “Sköna magkänslor”. 

Gå till nästa kapitel här

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: