Ange ditt sökord

Ny metod avslöjar tarmsjukdom

Ny metod avslöjar tarmsjukdom

Genom att mäta förekomsten av gasen kvävemonoxid i tarmen blir det nu lättare att få rätt diagnos och rätt behandling. Mätningen är helt smärtfri och kan närmast liknas vid att ta tempen i stjärten.

Annons:

Mag-tarmbesvär är en av de allra vanligaste orsakerna till besök hos läkare. Orsaken till patientens besvär är oftast ofarlig men ibland döljer sig en mer allvarlig underliggande sjukdom. Ett sådan är inflammatorisk tarmsjukdom.

– Vi har utvecklat en mätmetod för att enkelt kunna avgöra om en person har en pågående inflammation i sin tarm. Kvävemonoxid är en signalsubstans med en mängd funktioner i mag-tarmkanalen, bland annat i immunförsvaret. En inflammerad tarmslemhinna producerar betydligt mer kvävemonoxid än en frisk och gasen kan fångas upp av en liten ballong som blåses upp inne i tarmen. Hela proceduren tar bara omkring tio minuter och patienten kan få besked direkt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: