Ange ditt sökord

Ny metod avslöjar om du kommer föda för tidigt

Ny metod avslöjar om du kommer föda för tidigt

Ett enkelt blodprov kan avslöja om du kommer att föda för tidigt. Det visar resultat som forskare vid Sahlgrenska akademin tagit fram.

Annons:

Man kan säkerställa en eventuell för tidig födsel med upp emot 80 procents säkerhet berättar forskarna som står bakom den nya metoden som bygger på ett nyutvecklat blodprov. 

Stora risker för barnet

“Förstidsbörd” innebär en förlossning före 37 fullgågna veckor. Risken med en för tidig födsel är att barnet drabbas av allvarliga sjukdomar såväl direkt efter födseln som senare. En återkommande faktor är att många kvinnor upplever tidiga värkar och därför söker sig till vården. I själva verket är det endast 30 procent av dessa kvinnor som faktiskt föder för tidigt. 

Den nya metoden innebär att man genom ett blodprov undersöker två specifika proteiner i kvinnans blod som kombineras med en redan etablerad undersökning. Undersökningen går ut på att man mäter livmoderhalsens längd, en mätning som görs med hjälp av ultraljud.

Det är dessa kombinerade metoder som gör att forskarna anser att man med 75 till 80 procents säkerhet kan förutsäga om en kvinna kommer att föda för tidigt. 

Mycket viktigt att kunna förutsäga för tidig födsel

Vid eventuell för tidig födsel ger man kvinnor kortison som påskyndar fostrets lungmognad för att hjälpa barnets utveckling. I anslutning till det försöker man även födröja förlossningen och det gör man genom värkhämmande behandling.

Eftersom det påverkar barnet och eventuella risker för sjukdom till följd av för tidig födsel är det viktigt för vården att veta om och när man behöver sätta in behandling och uppföljning. Det säger Panagiotis Tsiartas, forskare vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare vid Kvinnokliniken SU/Östra och en av forskarna bakom studien.

Den nya metoden kan leda till att man kan ta fram nya behandlingar dels för att undvika för tidig förlossning men även för att behandla de eventuella komplikationer som kan uppstå i samband med en för tidig förlossning. Man kommer nu göra fler studier innan metoden börjar användas fullt ut. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: