Ange ditt sökord

Ny lösning på platsbrist på akutsjukhus i Stockholm

Ny lösning på platsbrist på akutsjukhus i Stockholm

Befolkningen i Stockholm ökar årligen då stockholmarna blir fler. Huvudstaden behöver kunna ta emot fler akuta patientfall. Efter en lång planeringstid har man klarlagt att Danderyds sjukhus kommer att få bygga en ny akutvårdsbyggnad. 

Annons:

Det har tagit nästan tio års planering innan Danderyd får bygga en ny byggnad för att ta emot patienter som är i behov av akut sjukvård. Den nuvarande akutmottagningen stod klar redan 1964 och kunde då ta emot 35 000 patienter årligen. Under 2012 har man beräknat att antalet patienter kommer att landa på över 80 000. Sedan mitten av 1990-talet har patienterna ökat i omfattning och det är viktigt att få till en förändring för att fortsätta kunna ge kvalitetssäker vård. 

Den nya byggnaden förväntas blir klar 2018

De senaste åren har sjukhuset klarat av att ta emot den stora stormmen av patienter genom olika nödlösningar såsom utomhuspaviljonger och andra tillfälliga utbyggningar. Men för att klara av en utbyggnad av Stockholm och den befolkningstakt som staden har haft under de senaste åren behövs en större strategi som är långsiktig. Det sista ordet är dock inte sagt kring byggnadsprojektet då det slutgiltiga beslutet görs av Landsfullmäktige i juni 2012.

Den färdiga byggnaden förväntas stå klar för patienterna 2018. Att bygga upp byggnaden kommer att budgeteras till 1,9 miljarder kronor och är en stor investering för staden. 

Man har utgått från patientens behov

I planen för den nya byggnaden ingår förutom akutmottagningen, som kommer att bli betydligt större än dagens, en ny röntgenavdelning, ny operationsavdelning, ny sterilcentral och en ny godsmottagning. Det finns även en tanke att ett våningsplan ska inrättas med intensivvård, medicinsk akutvård och hjärtinfarktvård. Att samla allt på samma ställe medför att man kan säkerhetsställa att patienten får rätt vård och av hög kvalitet. I det första steget kommer även 40 nya vårdplatser att skapas och en del inre ombyggnationer behövs göras i befintlig miljö.

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: