Ange ditt sökord

Ny forskning utlovar gubbar utan kli

Ny forskning utlovar gubbar utan kli

Även jordgubbar är ett problem för många pollenallergiker. Men deras midsommar kanske kan bli lite roligare tack vare nya forskningsresultat från Lund.

Annons:

Så kallade korsallergier innebär att pollenallergikern som en följd också får allergiska symtom av vissa födoämnen. Det är inte fråga om en regelrätt födoämnesallergi, utan reaktionen är kopplad till pollenallergin. Exempelvis drabbas mellan 50-70 procent av alla björkallergiker av klåda i munnen när de äter hasselnötter, äpple, persika, mandel, körsbär, morot och tomat.

Förmodligen kan också jordgubbar läggas till den listan. Det har länge varit okänt vad det är i jordgubbarna som orsakar allergin. Men under 2005 kunde ett forskarlag i Lund presentera resultat som visade att allergenet i jordgubbar är mycket likt ett känt björkallergen, samt att en särskild, vit sort av jordgubbe saknade allergenet. Bland jordgubbsodlare har det länge hävdats att vita jordgubbar är lättare att äta för allergiker.

– Det kan stämma, men det finns ingen vetenskaplig dokumentation om detta. För att undersöka hur det förhåller sig med den saken inleds därför nu en klinisk studie med vita jordgubbar vid Allergimottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, säger Cecilia Emanuelsson, proteinkemist, docent och universitetslektor i biokemi vid Lunds universitet.

Upptäckten av allergenet i jordgubbarna har möjliggjorts av ny teknik, proteomik. Tekniken medför att många proteiner (ett så kallat proteom) kan analyseras på en och samma gång. Ett 30-tal jordgubbssorter, inklusive de vanligaste i kommersiell odling, har undersökts. Med den nya kunskapen ges odlarna större möjligheter att experimentera med nya sorter.

– Vi hoppas kunna hitta en röd sort som inte innehåller allergenet, säger Cecilia Emanuelsson. Samtidigt kan vi kanske dessutom hitta markörer som på proteinnivå kan visa växtförädlarna vad det är som ger god smak, transporttålighet och motståndskraft mot sjukdomar. Att lyckas ta bort det som ger allergiska symtom i jordgubbarna är något som svenska odlare, med forskningsresultaten från Lund som bas, snart kan ge sig i kast med. Kanske är det premiär för allergifri jordgubbsätning för hundratusentals allergiker redan midsommaren 2010?

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: