Ange ditt sökord

När  temperaturen stiger börjar fästingarna vakna ur sin dvala. Foto: Shutterstock

När temperaturen stiger börjar fästingarna vakna ur sin dvala. Foto: Shutterstock

Nu börjar fästingarna att vakna

Med stigande temperaturer vaknar stora och små upp ute i naturen, så även fästingarna. Fästingsäsongen är som mest intensiv från april men redan nu börjar fästingarna vakna ur sin dvala.

Annons:

Det räcker nämligen med att temperaturen ligger över fem plusgrader en kort period så vaknar fästingarna och börjar sprida sig.

Dvala under marken

Fästingarna, som är små spindeldjur, lever på att suga blod från andra djur och människor. Fästingar är utspridda över hela landet men vissa områden är mer fästingtäta än andra.

Under vinterhalvåret ligger fästingarna i dvala ett par centimeter under marken och så fort temperaturen börjar stiga framåt vårkanten vaknar fästingarna till.

Fästingsäsongen snart i full gång

Fästingarna är som mest aktiva under fästingsäsongen mellan april och en bit in i juni. Fästingar förekommer dock hela vår- och sommarperioden och för oss människor innebär det att man bör börja tänka på att skydda sig och göra det till rutin att kolla igenom kroppen om man är ute i skog och mark.

Fästingarna klänger sig helst fast i håriga djur då det är lättare för dem att få fäste där men husdjuren kan utan vidare ta med sig fästingarna in. Är du själv ute i skog och mark där det förekommer fästingar är även risken stor att fästingen fäster sig på oss människor och gärna på lite svåråtkomliga platser på kroppen som armhålor och ljumskar.

Sprider sjukdomar

Fästingar sprider sjukdomar som kan drabba såväl människor som djur. Det är viktigt att vara uppmärksam om du vistas i områden där det finns fästingar eller om du kommit hem efter att ha besökt ett sådant område om än för så kort tid. Det gäller såväl dig själv som barn och husdjur.

Se alltid till att ha fästingplockare hemma och att känna igenom på din hud och, i det fall du har husdjur, djurens päls. Om du upptäcker en fästing, ta bort den så snabbt som möjligt.

  • Fästingkoll – vistas du i fästingtäta områden, gör en ”fästingkoll” på kropp och eventuella husdjur dagligen
  • Var noggrann – i vissa områden på kroppen är fästingarna mer vanligt förekommande. Kolla extra noga i knäveck, ljumskar, navel och där huden är tunn
  • Var snabb – ta bort fästingar som bitit sig fast så snabbt som möjligt med hjälp av lämpliga pincetter/fästingplockare
  • Klä dig rätt – i högt gräs så är det bra att ha heltäckande tröja och byxorna nedstoppade i stövlar
  • Håll extra koll – barn leker gärna på marken och i gräset och det ska de få göra. Men, kolla gärna igenom ditt barn lite extra om du vet att det kan finnas fästingar i området. Det gäller även om ni har besökt områden med mycket fästingar, håll koll även en period efter att ni kommit hem igen
  • Viktigt – Var uppmärksam på symtom och röda hudförändringar
  • Överväg att vaccinera dig mot TBE – tänk på att vaccineringen sker i steg och att du bör påbörja vaccineringen i god tid

Kontakta läkare om du är tveksam eller misstänker att du har fått ett fästingbett och är osäker på vad det innebär och hur du ska gå till väga.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: