Ange ditt sökord

Nu är det förkylt!

Nu är det förkylt!

Näsan rinner, barnen rosslar och är hängiga. Varje år är det likadant. Förkylningarna drabbar våra barn varje vinter. Men hur kan jag lindra barnens symtom? – Koksaltlösning i näsan, varm vätska och mycket kärleksfull omsorg är den bästa medicinen, säger överläkare Hans Lindblad.

Annons:

Förkylning är kanske den vanligaste barnsjukdomen under vinterhalvåret. Barn får i genomsnitt 5-7 förkylningar per år, vilket motsvarar ungefär 10 000 per dag i Sverige. Under högsäsong blir det cirka 60 000 per dag.

Vad är en förkylning?

Förkylning är en virusinfektion. Hälften av alla förkylningar beror på rhinovirus. Det är ett litet, tufft virus som överlever utanför kroppen upp till ett dygn. Har man väl blivit smittad en gång, får man livslång immunitet. Problemet är att det finns över 100 olika typer av rhinovirus och man blir bara immun mot just den typ man smittats av. Alla dessa virus cirkulerar i samhället hela tiden.

Hur undviker jag att barnen blir förkylda?

Endast den som har en infektion kan smitta och de första dagarna är de mest smittsamma. Sedan tar det två till fem dagar från det att man smittats till dess att förkylningen bryter ut.

– Kontaktsmitta är den vanligaste smittvägen, säger Hans Lindblad, överläkare på Barnens Sjukhus vid Huddinge Universitetssjukhus. Det är därför oerhört viktigt med handtvätt och spritning av händer och instrument för alla oss som arbetar med eller umgås med barn. Det är även bra om barn vistas utomhus så mycket som möjligt och att de inte träffar förkylda vuxna eller leker med barn som nyss varit eller är förkylda.

Vad kan jag göra för att lindra symtomen?

Vanliga symtom är nästäppa och hosta. Om barnet är snorigt och rossligt på natten kan man höja huvudändan på sängen eller lägga en kudde under huvudet. Vid täppt näsa bör man istället för näsdroppar, använda koksaltslösning, som är som vanlig tårvätska.

– Tyvärr finns inga effektiva hostmediciner. Men barnens hostreflex är relativt svag och ska inte dämpas. Den är bara ett symtom på att barnet aktivt försvarar sina luftvägar mot slem som annars kan ge upphov till problem i de nedre luftvägarna, säger Hans Lindblad. Andra symtom är halsont, huvudvärk och feber.

– Feber måste inte vara ett tecken på att man är allvarligt sjuk utan är en viktig del av kroppens sätt att försvara sig från angripande virus och bakterier. Alvedon tar ner febern effektivt och bör ges om barnet är kinkigt eller dricker dåligt på grund av sin höga feber. Det är dessutom viktigt att barnet dricker mycket, gärna varm dryck, säger Hans Lindblad.

Är RS-virus farligare än övriga förkylningsvirus?

De flesta förkylningar är inte allvarliga, men det finns vissa symtom att vara vaksam på. Om barnet har rasslande ljud i bröstkorgen, ansträngd andning, är nästäppt, blir blå runt munnen och har feber, kan det vara förkylning förorsakat av RS-virus. Barn under sex månader som har RS-virus kan bli inlagda på sjukhus, särskilt om de har andningsbesvär och därmed får svårt att äta, dricka och sova.

– Om RS-virus drabbar sköra barn så är det en allvarligare infektion än vanligt förkylningsvirus. Riskgrupper för RS-virus är för tidigt födda, nyfödda upp till sex månader, hjärt- och/eller lungsjuka samt barn med nedsatt immunförsvar, säger Hans Lindblad. RS-virus tillhör samma virusfamilj som påssjuka och mässling. Tidigare trodde man att även en RS-virusinfektion gav livslång immunitet, men nu vet man att ett barn faktiskt kan få infektionen flera gånger.

Hur vanligt är det att barn behöver sjukhusvård?

Spädbarn under tre månader, för tidigt födda barn och barn med hjärt- eller lungsjukdom kan bli rejält sjuka. Man ska definitivt kontakta sjukvården om barnets allmäntillstånd försämras.

–Om barnet har andningsbesvär, dåligt vätskeintag, är väldigt slött eller inte har kissat på tio timmar ska man kontakta BVC eller sjukvården, säger Hans Lindblad. På sjukhuset träffar vi mest barn med riskfaktorer som nyfödda, för tidigt födda, barn med kroniska sjukdomar, missbildningar, astma och andra lung- och hjärtproblem. Ett vanligt friskt barn som blir förkylt ska normalt sett inte behöva söka sjukvård, men riktigt sjuka barn måste förstås vårdas inne på sjukhus. Där övervakas de hela tiden och får extra syre om det behövs.

–Lugnande och glädjande är att äldre barn blir förkylda betydligt mer sällan än de yngre, avslutar Hans Lindblad.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: