Livsmedlen som användes i studien var exempelvis fet fisk som lax, flytande margarin och bär av nordiskt ursprung.
Gynnsamma effekter
Vid publicerandet av studien sa Viola Adamsson doktorand vid Uppsala Universitet och nutritionschef på Lantmännen bland annat att dDe kliniska effekterna på riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom är jämförbara med de gynnsamma effekter som uppnåtts med den så kallade medelhavskosten”.
Resultaten från studien visar att totalkolesterolet minskade med 19 procent, och LDL det ”onda” kolesterolet, minskade med 21 procent. Det systoliska blodtrycket sjönk med nästan 7 mmHg under studiens sex veckor.
Kliniskt relevant
Effekterna av den nordiska kosten på blodfetter och blodtryck är kliniskt relevanta. Liknande effekter som åstadkoms med läkemedel minskar tydligt risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.
Även om vi äter rätt kan vi dock behöva få i oss d-vitamin eftersom vi under vinterhalvåret många gånger får d-vitaminbrist vilket i sin tur kan leda till ohälsa.
Nordiskt ursprung
Livsmedlen som användes var exempelvis fet fisk som lax, strömming och sill. Rapsolja samt flytande och bredbart margarin baserat på vegetabiliskt fett användes till dressing, matlagning och smörgåsar. Frukt, bär, rotsaker och grönsaker av nordiskt ursprung samt magra mjölkprodukter och magra styckningsdelar ingick i den nordiska kosten.
Fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg, samt baljväxter som gula och gröna ärtor och bruna bönor ingick även.
Skulle vara lätt att hitta
Kosten var begränsad på tillsatt socker, salt, transfetter, mättat fett och raffinerade livsmedel. Den skulle dessutom vara lätt att tillaga med råvaror som kan hittas i den vanliga affären.
Den nordiska kosten är ett närproducerat alternativ till medelhavskosten.