Ange ditt sökord

Njutning av stark mat förmedlas av smärtnerver

Njutning av stark mat förmedlas av smärtnerver

Trots att vitlök, chilipeppar och wasabisenap har olika smak och ursprung påverkar inte bara smaklökarna utan också nerver som normalt signalerar för smärta. En forskargrupp från Lunds universitet har nu kartlagt vad som händer i kroppen.

Annons:

– Vi undersöker olika naturprodukter som har en dokumenterad effekt på människor för att se hur de påverkar nervsystemet. Det ger dels en större förståelse för hur nerver fungerar, dels skulle det kunna ge idéer till utveckling av nya läkemedel, säger docent Peter Zygmunt. Han och professor Edward Högestätt leder en medicinsk forskargrupp vid Lunds universitet som samarbetar med en forskargrupp i San Fransisco.

Forskarna visar nu i en artikel i den internationella tidskriften PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) att det aktiva ämnet i vitlök allicin, binder till en receptor hos smärtnerver. Bindningen öppnar en så kallad jonkanal i nerverna och startar en hel kaskad av händelser i vitlöksätarens mun, ryggmärg och hjärna. Senap och chilipeppar fungerar på likartat sätt. Växterna själva tros ha utvecklat de brännande ämnena för att hindra angripare, försvaret fungerar mycket bra mot gnagare.

– Det finns studier som visar att smärta i munnen bidrar till smakupplevelsen, menar Peter Zygmunt.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 4 2005

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: